Poate că ai auzit vorba: „Cine nu riscă, nu castiga”. In investitii, atunci cand te gandesti la riscuri sau la castiguri potentiale, trebuie sa tii cont si de orizontul de timp sau, mai simplu spus, la perioada in care nu iti vei retrage banii mai devreme decat ti-ai propus, oricat de tentat ai fi. Timpul poate fi aliatul tau, pentru ca iti poate reduce riscurile si iti poate maximiza castigurile. In perioade de criza, marcate de fluctuatii pe burse, frica de pierdere poate genera emotii negative. Unii investitori reactioneaza impulsiv in momentul scaderii portofoliilor si isi vand activele, marcand de multe ori pierdere. Pe de alta parte, daca iti pastrezi investitiile o perioada mai mare de timp, sansele tale de a depasi aceste momente dificile de piata sunt mai mari, iar valorile investite pot creste exponential in timp, amplificate de efectul randamenului compus.
Cat de riscante sunt investitiile?
Cand se gandesc la investitii, unii se concentreaza pe dorinta de a obtine venituri suplimentare, prin cumpararea unor active care au potentialul de a isi creste valoarea cat mai mult in viitor; altii se concentreaza pe riscuri, evaluand probabilitatea de a pierde totul intr-un context economic incert, care ar putea determina prabușirea pietei. Un alt scenariu pesimist poate avea la baza alegerea unor active cunoscute insuficient, ale caror randamente sa plaseze valoarea investitiei sub asteptari. Unde se afla adevarul? La mijloc, ca intotdeauna.
Este adevarat ca investitiile implica un anumit risc. La fel de adevarat este ca investitia este una dintre cele mai eficiente modalitati de a-ti creste in timp economiile, desi asteptarea unei imbogatiri imediate este cat se poate de nerealista.
Daca investesti in cateva actiuni, sau in mai multe actiuni dar din acelasi domeniu de activitate, nu inseamna ca ai un portofoliu diversificat, care sa atenueze eventualele socuri ale pietei. In acest caz, timpul nu iti va face neapărat portofoliul mai sigur. Intreaba pe oricine care a detinut actiuni doar in companii on-line in anii 2000, inainte de spargerea bulei .com, sau care a investit doar in companii de comert electronic inainte de 2016, doar pentru a vedea 80% din valoarea lor disparand peste noapte. Motivul pentru care cheia succesului sunt portofoliile diversificate este ca, de-a lungul timpului, tind sa existe mai multi „castigatori” decat „perdanti”. Iar investitiile cu randament pozitiv le contrabalanseaza pe cele care se prabusesc.
De asemenea, trebuie sa ai rabdare cu banii investiti, indiferent de fluctuatia pietei. Dacă iti scoti banii cand soldul tau a scazut si apoi incepi sa cumperi din nou cand preturile actiunilor revin, iti sapi singur groapa. Pentru ca, cu cat ai mai mult timp, cu atat beneficiezi mai mult de pe urma randamentului compus. Timpul este, in acest caz, factorul decisiv, in special in cazul investitiilor recurente pe termen lung, care pot traversa cateva cicluri economice.
Ce este randamentul compus?
Nu numai ca trecerea timpului te poate ajuta sa reduci riscurile in perioade dificile de piata, dar poate amplifica beneficiile investitiilor recurente (acele sume mici de bani, investite cu disciplina, luna de luna). Dar ce este randamentul compus? Probabil ai auzit legenda regelui din India care, multumit de inventia unuia dintre inteleptii sai care inventase jocul de sah, i-a oferit acestuia posibilitatea sa-si aleaga orice recompensa isi doreste. Acesta i-a cerut cate un bob de orez pentru primul patrat al tablei de sah, doua boabe de orez pentru al doilea patrat, patru boabe pentru al treilea si asa mai departe, pentru toate cele 64 de patrate ale tablei de sah.
Imagineaza-ti ca asezi 1 Ron pe coltul unei table de sah. Apoi, dublezi suma pe fiecare patrat nou: pui 2 Ron pe urmatorul patrat, 4 Ron pe urmatorul si contini sa dublezi numarul de Ron de pe fiecare patrat nou. Daca ai mai auzit legenda, stii ca pana ajungi la ultimul patrat de pe tabla — al 64-lea — tabla ta va contine in total 18.446.744.073.709.551.615 Ron.
Nu, nu iti poate promite nimeni ca iti dubleaza banii in fiecare luna, timp de 64 de luni. Dar principiul randamentului compus este important de inteles. Daca, de exemplu, investitia ta ar avea un randament de 6% anual, ti-ai dubla investitia la fiecare 12 ani. In 24 de ani, ai avea de patru ori valoarea investitiei.
Cu alte cuvinte, daca un randament de 6% pentru o investitie initiala de 10.000 Ron iti aduce 600 Ron in primul an, vei incepe al doilea an cu 10.600 Ron. Acelasi randament de 6% iti va aduce in al doilea an 636 Ron. In al 20-lea an al acestui exemplu ipotetic, soldul tau va fi crescut cu peste 200%.
Iti prezentam mai jos un scenariu ipotetic, luand ca baza de calcul un randament anual constant de 8%.
Astfel, constatam ca randamentul compus genereaza un plus financiar investitorului care incepe mai devreme, chiar daca investeste aceeasi suma de bani pe o perioada mai mica de timp. De ce? Pentru ca ofera timp randamenului compus sa genereze valoare pe o perioada mai mare, fata de al doilea investitor.
Un exemplu concret
Acum, stiind puterea randamentului compus, iti prezentam mai jos doua exemple privind valoarea care ar fi putut rezulta in urma unei investitii pe o perioada de 5 ani, respectiv 10 ani, intr-un scenariu real, bazat pe valorile istorice ale indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti.
Nota legala: Investiția în acest mod nu asigură un profit sau o garanție împotriva unei pierderi. Performanțele anterioare nu prevad profiturile viitoare. Calculele randamentului vizeaza perioadele 01.07.2017/01.07.2022 si 01.07.2012 / 01.07.2022. Sursa: SAI Certinvest, BVB
In loc de concluzie
“Frica este o reactie, curajul este o decizie”, spunea Churchill. Maturitatea unui investitor este un activ valoros care, ca si investitia, necesita timp, cunostinte, persuasiune. Si cand este mai multa nevoie de maturitate in decizii, decat in perioade de criza?
Monica Eftimiu – Manager Marketing si Comunicare SAI Certinvest
Articol publicat pe 23 septembrie 2022
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.