Care sunt obligatiile investitorilor?
Declaraţia unică (212) se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2022. Obligatia de a depune declaratia unica revine:
- Tuturor contribuabililor care au efectuat rascumparari din fondurile de investitii in cursul anului 2022. Acestia au obligatia de a declara, pana la data de 25 mai 2023, in baza fisei de portofoliu primita de la SAI Certinvest pana la data de 28 februarie 2023, veniturile realizate in anul fiscal 2022;
- Tuturor investitorilor care au obtinut venituri non-salariale peste plafonul minim (respectiv 30,600 Ron) in anul 2022, pentru plata CASS.
Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin intermediul serviciului Spatiului Privat Virtual (SPV) disponibil pe site-ul www.anaf.ro sau prin intermediul serviciului «Depunere declaratii», disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro (daca aveti o semnatura electronica calificata), in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
Etapele depunerii declaratiei unice
1. Inregistrare in Spatiul Virtual Privat (SPV)
Daca nu ai deja cont in SPV, acceseaza link-ul https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/ si apoi selecteaza “Inregistrare cu parola”. Iti va aparea interfata din dreapta (click pe imagine pentru rezolutie mai buna).
In ecranul aparut completeaza datele pentru inregistrare si, pentru a nu fi necesara deplasarea la sediul ANAF, transmite unul dintre documentele mentionate in lista. Pentru accesarea contului vei avea nevoie de un nume de utilizator si de o parola. De asemenea, ai nevoie de o adresa de e-mail valida.
2. Descarcarea formularului
Acceseaza de pe site-ul www.anaf.ro linkul Depunere declaratie unica si alte formulare SPV.
Descarca varianta PDF – Soft A. Salveaza fisierul pe calculator, pentru deschiderea corecta a formularului. In cazul in care nu poti vizualiza formularul, descarca ultima versiune Adobe Reader de aici.
3. Completarea declaratiei unice ca urmare a inregistrarii operatiunilor de rascumparare a unitatilor de fond
3.4 Introducerea castigului sau pierderii din 2022
Pe baza informatiilor din fisa de portofoliu primita, completeaza campul “Venit net anual” (in cazul in care castigurile sunt mai mari decat pierderile) sau campul “Pierdere fiscala anuala” (in cazul in care pierderile sunt mai mari decat castigurile); ex : Castig net anual = 352.05 – 80.55 = 271.5 RON
In cazul in care ai pierderi reportate din anii precedenti, completeaza campul “Pierderi fiscale/nete anuale reportate din anii precedenti”;
Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
3.5 Selectare contributie CAS si CASS
Bifeaza I.3.2 si apoi “Salt la Sectiune”
Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) aferenta anului 2022 se completeaza subsectiunea I.3.2, doar daca veniturile non-salariale inregistrate in 2022 au depasit plafonul de 12 salarii minime brute pe tara (12 luni * 2.550=30.600 RON).
3.6 Completare date contributie CAS si CASS
Se completeaza rubrica “venit si sau castig din investitii”.
Daca valoarea cumulata a veniturilor non-salariale depaseste plafonul de 12 salarii mimine brute pe tara, cota de contributie de 10% se va aplica asupra bazei de calcul de 12 salarii minime brute (pentru 2022, baza de calcul este 30.600 Lei).
4. Transmiterea declaratiei unice
Acceseaza site-ul ANAF (www.anaf.ro) si apasa butonul “Depunere Declaratie Unica” sau link-ul formularespv-pf.anaf.ro.
Introdu “Utilizatorul” si “parola” alese la inregistrarea SPV. Ulterior, vei primi un cod de siguranta la adresa de e-mail utilizata pentru inregistrarea in SPV.
Selecteaza “Choose file” si alege formularul “Declaratie unica “ (validat) salvat pe calculatorul tau. Dupa incarcarea fisierului, selecteaza “Tab-ul” – “Transmitere formular”.
Verifica daca fisierul a fost preluat. Vei primi un mesaj in acest sens in browser-ul folosit.
Verifica in adresa de e-mail comunicata catre ANAF, la inscrierea in SPV, daca ai primit e-mail-ul de confirmare (indexul de incarcare) si descarca recipisa. In cazul in care fisierul nu a fost transmis corect, vei primi un mesaj in acest sens.
In rubrica «Prelucrarea fisierului» pot aparea urmatoarele optiuni:
- In prelucrare
- Documentul are erori de validare
- Fisierul depus nu este un document valid
- Documentul este valid.
Verifica recipisa – daca declaratia este corecta, vei primi mesajul ca “Nu exista erori de validare”. In cazul in care nu apare acest mesaj, corecteaza eroarea si redepune declaratia.
5. Plata impozitului
Plata impozitului aferent 2022 se realizeaza pana la data de 25 mai 2023. Achitarea sumelor datorate poate fi efectuată prin una dintre următoarele modalități:
- în sistem online prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plăţi, disponibil la adresa de internet www.ghișeul.ro;
- prin intermediul cardurilor bancare sau prin POS-urile instalate la unitățile teritoriale ale Trezoreriei statului;
- prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România (bancă), inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „Internet banking”;
- în numerar, la unitatea Trezoreriei statului;
- prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A..
Nota: Informatii detaliate referitoare la completarea Declaratiei Unice gasiti si in site-ul ANAF, la adresa Declaratia_unica_2022.pdf
Disclaimer legal
Informatiile cuprinse in prezentul document au caracter strict informativ, avand la baza informatiile publice valabile la data emiterii acestuia. In cazul in care informatiile prezentate se modifica, SAI Certinvest SA nu are obligatia de notificare a acestor modificari sau de modificare a prezentului document.
SAI Certinvest SA a examinat cu atentie continutul oferit in vederea prezentarii in cea mai buna maniera. Cu toate acestea, orice responsabilitate, care poate rezulta din utilizarea (sau neutilizarea) informatiilor furnizate in acest sens, este exclusa.
Exemplul prezentat este conform modelului Declarației Unice valabile la data emiterii documentului si are in vedere doar situatia realizarii de venituri din investitii realizate din rascumparari de unitati de fond. Informatiile din acest document nu constituie consultanta fiscala si pentru clarificarea situatiei personale va recomandam sa luati legatura cu un consultant fiscal.
Prezentul document nu angajeaza din punct de vedere juridic SAI Certinvest SA si nu isi asuma raspunderea pentru eventualele erori sau informatiile incomplete din acest document.