Esecul si prabusirea Silicon Valley Bank (SVB) din 13 martie au impins industria bancara globala intr-o stare de volatilitate si incertitudine severa. Desi nivelul de contagiune a acestui eveniment nu este clar, ceea ce este aproape sigur este ca impactul se va simti in toate industriile in urmatoarele zile, saptamani si luni.
Silicon Valley Bank a fost folosita de aproape jumatate dintre start-up-urile de venture capital din SUA. Initial o banca locala in California, SVB si-a gasit o nisa pe masura ce industria locala a crescut iar odata cu avansul industriei tech, SVB s-a transformat intr-o banca globala. Banca s-a specializat in start-up-uri cu potential mare de crestere, creand o optiune viabila pentru firmele de tehnologie care ar avea dificultati sa acceseze finantari in alta parte.
Ce a dus la falimentul bancii?
Esecul bancii a venit ca urmare a mai multor factori, printre care pierderea de valoare a investitiilor sale dar si retrageri masive din partea deponentilor sai.
Silicon Valley Bank avea active de aproximativ 209 miliarde de dolari in decembrie 2022, fiind a 16-a cea mai mare banca din Statele Unite. Banca a inregistrat o crestere masiva intre 2019 si 2022, atat in ceea ce priveste resursele atrase (depozite), cat si pe partea de active (credite acordate). Multe dintre aceste miliarde in depozite erau garantii colaterale pe care banca le primea, imprumutand start-up-urile si companiile tech care nu puteau obtine imprumuturi de la alte banci.
O mare parte din aceste sume au fost plasate in ceea ce se presupune a fi cea mai putin riscanta investitie: obligatiuni guvernamentale americane.
Dar, pe masura ce Rezerva Federala (FED) a crescut ratele dobanzilor ca raspuns la inflatia ridicata, aceste obligatiuni pe termen lung s-au depreciat semnificativ in valoare.
Pe de alta parte, ratele mai mari ale dobanzilor au facut dificil accesul la creditare pentru companiile din tehnologie, ceea ce i-a determinat sa-si foloseasca rezervele de numerar la SVB.
Asadar, cele 2 categorii de riscuri care au impactat situatii SVB au fost:
- Riscul de piata (rata dobanzii): Pretul obligatiunilor guvernamentale este direct legat de ratele dobanzii. Cand ratele dobanzilor cresc, pretul de piata al obligatiunilor mai vechi scade (devin mai putin atractive pentru investitori), deoarece noile obligatiuni platesc dobanzi mai mari.
Exemplificativ, mai jos, evolutia pretului unei obligatiuni guvernamentale cu maturitate 6 ani (US) in ultimii 3 ani:
Sursa: Bloomberg
- Riscul de lichiditate: Cand zvonurile despre situatia financiara a bancii au inceput sa circule pe piata, clientii au intrat in panica si au inceput sa-si retraga banii din depozite. Pentru a face fata acestor solicitari, SVB avea nevoie de o sursa rapida de lichiditate, care, insa, era blocata in obligatiuni pe 10 ani.
Desi falimentul SVB este un semn alarmant pentru sectorul de tech start-up din SUA intr-o conjunctura in care costurile de finantare sunt deja foarte mari, aceasta nu inseamna, automat, ca urmeaza un declin in sectorul de tehnologie.
Autoritatile federale de reglementare au decis sa protejeze pe deplin toti deponentii SVB pentru a evita pericolul contagiunii – impactul pe care l-ar putea avea colapsul bancii asupra sistemului financiar-bancar si a economiei in ansamblu.
Pe de alta parte, este de asteptat ca evenimentul sa incurajeze o mai mare prudenta in viitor in acordarea de imprumuturi si o mai mare responsabilitate in investitiile pentru start-up-uri.
Razvan Popa – Chief Risk Officer
Articol publicat pe 27 martie 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.