Evolutia pietelor financiare
În luna Martie, piețele financiare au avut următoarele evoluții:
- Indicele american S&P500 a înregistrat o creștere lunară de 3.51%, Dow Jones Industrial Average a marcat o creștere de 1.89%, iar Nasdaq Composite Index a înregistrat o creștere de aproximativ de 10.18%;
- În Asia, indicele Nikkei 225 al pieței din Tokyo a înregistrat o creștere lunară de 2.17%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o scădere de 3.10%;
- Bursele din Europa au înregistrat evoluții mixte: indicele Euronext 100 a avut o creștere de 0.79%, indicele FTSE 100 înregistrând o scădere de 3.10%, în timp ce indicele DAX al bursei din Germania, a crescut cu 1.72%;
- Pe plan local, indicele BET a scăzut cu 1.62% în timp ce indicele pieței alternative, BET AeRO, a înregistrat o scădere de 1.62% față de luna precedentă.
Adriana Sârbu
Senior Investment Analyst
Romania
Pe parcursul lunii martie, acțiunile locale au înregistrat o ușoară scădere. Indicele BET a scăzut cu 1,62% în martie pe fondul unui context extern riscant. Pe plan local, băncile românești au înregistrat scăderi ale cotațiilor, însoțite de performanța negativă a acțiunilor Petrom, pe fondul incertitudinii privind plata taxei de solidaritate pentru anul 2022. Cu toate acestea, datele economice raportate în luna martie au fost pozitive. Printre acestea, rata anuală de creștere a PIB în trimestrul 4 a fost de 4.6%, iar rata șomajului a scăzut la 5.5%.
Instrumentele cu venit fix au înregistrat o performanță pozitivă, ca urmare a scăderii dobânzilor la titlurile de stat și pe piața interbancară. Această evoluție a avut loc într-un context cu inflație anuală raportată de peste 15%, dar cu așteptări pentru moderare în 2023-2024.
Totodată, agenţia Fitch Ratings a păstrat nemodificat la „BBB-“ ratingul atribuit datoriei pe termen lung în lei şi în valută a României. Fitch a îmbunătăţit însă perspectiva ratingului la „stabilă” de la „negativă”. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de Fitch din Aprilie 2020.
Zona Euro
Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda de referinţă cu încă 50 de puncte de bază (bps), ducând rata principală de refinanţare la 3,50%. Pieţele au interpretat că ritmul majorărilor ratelor de dobândă s-ar putea modera având în vedere îngrijorările legate de mai multe bănci care au provocat turbulenţe în luna martie. Astfel, banca elveţiană Credit Suisse a fost preluată ca urmare a dificultăţilor întâmpinate pentru îndeplinirea cerinţelor de capital.
Rata inflaţiei în Europa a fost raportată la 8,5%, similar cu maximele atinse în luna februarie.
Statele Unite
Luna martie a fost marcată de volatilitatea piețelor financiare americane, deoarece în prima parte a lunii, banca americană Sillicon Valley Bank a intrat în insolvență.
În acest context, Rezerva Federală (Fed) a majorat ratele dobânzilor în cadrul eforturilor de reducere a inflației. Creșterea duce dobânda de referință a fondurilor federale la un interval țintă între 4,75%-5%. Președintele Fed, Jerome Powell, a comunicat foarte explicit la începutul acestei luni, prioritatea privind stăpânirea puseului inflaționist și că banca centrală ar putea fi nevoită să fie mai agresivă. Criza bancară actuală a înlăturat posibilitatea unei mișcări mai agresive și a contribuit la un sentiment general al pieței că Fed va reduce ratele înainte de încheierea anului.
La nivelul pieței muncii, rata șomajului a scăzut la 3,5% în luna martie, de la 3,6% luna precedentă, în timp ce inflația anuală din SUA a crescut în luna februarie cu 0,4%, în conformitate cu așteptările analiștilor. Aceste date și climatul din piața de acțiuni au determinat scăderea randamentelor titlurilor de stat emise de SUA cu scadență de 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în SUA) până la un minim de 3,28% înainte de a reveni la 3,47% la sfârșitul lunii.