Investitiile in actiuni individuale sunt riscante, in special pe termen mai scurt. De aceea vom prezenta in continuare o strategie restrictiva pentru a investi in acele actiuni care au cele mai bune perspective pentru termen de 6 luni – 1 an.
Mediul investitiilor pe pietele financiare este unul unde aleatoriul si lipsa informatiilor au importanta mare. In general, intr-un asemenea mediu o strategie de succes trebuie sa fie foarte selectiva, astfel incat sa investeasca numai in acele actiuni pentru care toti factorii se aliniaza inspre pozitiv. O asemenea strategie include de obicei cinci componente principale:
- Reguli pentru aprecierea regimului pietelor;
- Reguli pentru executarea cumpararilor;
- Reguli pentru vanzare;
- Marimea pozitiilor;
- Mentalitatea castigatoare.
In postarea de astazi discutam despre punctul 1. – cum apreciem regimul in care tranzactionam?
In general nu se poate anticipa rezultatul unei singure tranzactii, dar se poate aprecia mediul pietelor financiare. Pentru a ne asigura ca sansele sunt de partea noastra trebuie sa executam cumparari doar daca mediul este favorabil. Aceasta regula este un prim filtru pe care il aplicam oportunitatilor care ni se prezinta.
Pentru aprecierea regimului pietelor vom utiliza indicatori macroeconomici, indicatori cantitativi dar si indicatori pentru trendul indicilor bursieri. Vom analiza acesti indicatori in primul rand pentru pietele dezvoltate (SUA si Europa) si apoi pentru Romania. Toti indicatorii utilizati se regasesc gratuit pe internet.
Pentru economia SUA utilizam PMI (Purchasing Managers’ Index). Acest indicator este rezultatul unor sondaje realizate la nivelul intreprinderilor din SUA despre directia in care se indreapta afacerile. Un nivel peste 45 si in crestere este in general asociat cu o economie care se afla inca in expansiune. Dupa cum se observa in graficul de mai jos, ultima valoare a indicatorului este 47, iar acesta se intoarce in sus fara sa atinga valoarea de 45, asociata cu recesiuni ale ciclului economic in trecut.
sursa: www. tradingeconomics.com
Pentru economia din Zona Euro un indicator cu relevanta mare este Economic Sentiment Indicator. Ca si PMI in SUA, acesta este compus tot din sondaje realizate printre participantii la economie, atat pe partea cererii cat si pe partea ofertei. In graficul de mai jos se observa ca in ultimele luni indicatorul a inceput sa creasca.
sursa: www. tradingeconomics.com
Completam privirea asupra indicatorilor macroeconomici cu economia Romaniei. Evolutia este bine reflectata de acelasi indicator, Economic Sentiment Indicator. Se observa o tendinta mixta in ultima perioada. Indicatorul se afla mai jos decat nivelul atins in decembrie 2022.
sursa: www. tradingeconomics.com
La capitolul indicatori cantitativi, includem procentul dintre membrii indicelui S&P 500 care se afla peste media de 50 de zile. Acest indicator ofera o privire asupra modului in care creste indicele S&P 500. Daca procentul atinge valoarea de 90, atunci se considera ca cresterea a avut loc pe baze solide. Situatia se numeste “bullish thrust” in limba engleza, ceea ce s-ar traduce prin “impuls pozitiv” in romana.
Pentru exemplificare se observa in graficul de mai jos ca indicatorul a atins 90 in toate cazurile de cresteri care au urmat unor corectii mai mari ale indicelui american dupa 2009, ceea ce nu s-a intamplat in scurtele perioade din criza 2007-2008 in care indicele a crescut. Se observa ca indicatorul a ajuns la un nivel peste 90 si pe parcursul anului 2022, ceea ce reprezinta un semnal pozitiv pentru contextul pietei.
Trendul indicilor bursieri reprezinta ultima informatie pe baza carei vom evalua regimul de tranzactionare curent. In general, daca trendul indicilor bursieri este orientat in jos, tranzactiile de cumparare pe actiuni individuale nu vor avea mare succes. Pentru aprecierea trendului vom utiliza indicele BET Total Return, care ia in calculul performantei si dividendele platite de companiile din componenta sa.
Incepem mai intai cu cateva exemple grafice din trecut. Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca indicele BET pentru ca mediul sa fie pozitiv este ca mediile mobile de 50 si 200 de zile sa fie in crestere, iar valoarea indicelui sa confirme trendul crescator, inregistrand noi maxime dupa o usoara corectie deasupra mediilor.
In graficul de mai jos se observa indeplinirea acestor conditii in perioada mai-iunie 2019. Dupa corectia semnificativa din decembrie 2018, indicele BET Total Return a inceput o perioada de ascensiune. A depasit mediile mobile de 50 si 200 de zile, iar apoi a inceput o usoara corectie in luna martie 2019, ale carei valori maxime au fost depasite in 27 mai 2019.
Mai jos regasim exemplul din 2020, cand indicele BET a confirmat trendul pozitiv in luna noiembrie. Ca si in cazul anterior a urmat o perioada in care indicele a continuat sa creasca, mediu in care cumpararile au asociate riscuri mai mici.
In prezent (mai 2023) indicele BET a depasit deja mediile mobile, iar acestea au inceput sa urce. Indicele a inregistrat deja o corectie deasupra mediilor. O depasire a nivelului marcat cu linie orizontala rosie ar insemna confirmarea finala a existentei unui trend ascendent.
Pentru o analiza mai clara, putem construi un checklist in care sa inregistram semnalele provenind de la fiecare indicator. Semnalele de la indicatorii macroeconomici pe fiecare regiune sunt grupate intr-o singura categorie in tabelul de mai jos.
Indicator | Pozitiv/Negativ/Neclar |
1. Indicatori macroeconomici (agregat) | 0 |
a. SUA (PMI Manufacturing) | 0 |
b. Europa (ESI) | + |
c. Romania (ESI) | 0 |
2. Impuls Pozitiv pe S&P500 | + |
3. Trendul indicelui BET | + |
Conform tabelului, putem concluziona ca regimul de tranzactionare este favorabil cumpararilor. Majoritatea indicatorilor dau semnale pozitive. Semnalele nu sunt mecanice, dar determinarea lor se face dupa reguli clare. Dintre cele trei categorii de semnale, cel provenind de la trendul indicelui BET este cel mai important. Un semnal negativ la aceasta categorie le-ar nega pe restul. Totodata, un semnal pozitiv de la indicele BET nu ar fi de ajuns pentru a inlocui semnalele negative ale celorlalti indicatori.
Semnalele din prezent sunt orientate aproape toate in aceeasi directie, insa ne putem confrunta si cu situatia in care unele sunt favorabile, iar altele sunt nefavorabile. Putem alege in acest caz sa nu tranzactionam pana cand semnalele nu sunt clar pozitive.
Se incheie aici descrierea primului pas al strategiei de tranzactionare speculativa cu actiuni. In postari viitoare vom continua cu expunerea celorlalte patru componente ale strategiei.
Adrian Dudu, CFA – Director de Investitii
Articol publicat pe 17 mai 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.