„Daca nu esti dispus sa risti, va trebui sa te multumesti cu ceva mediocru.” – Jim Rohn
In domeniul investitiilor, sintagma “Nu risti, nu castigi” subliniaza ideea ca pentru a obtine randamente superioare, trebuie sa fii dispus sa-ti asumi anumite riscuri. Cu alte cuvinte, investitiile care implica un grad mai mare de risc pot aduce si potentialul de a obtine randamente mai mari.
Pot sa castig, dar daca pierd?!
Fenomenul psihologic prin care acordam o mai mare importanta pierderii decat castigului se numeste aversiune la risc si a fost studiat in domeniul comportamentului economic si deciziilor financiare. Aceasta aversiune fata de pierdere are o influenta semnificativa asupra modului in care oamenii iau decizii legate de investitii si risc.
Pierderea fata de un punct de referinta este resimtita mai puternic decat castigul, in raport cu acelasi punct. Cu alte cuvinte, pierderea unei sume de bani afecteaza emotional si psihologic mai mult decat bucuria obtinuta din castigul aceleiasi sume.
Acest fenomen evidentiaza importanta luarii unor decizii de investitii informate, care implica un echilibru intre riscuri si recompense.
Relatia dintre risc si rentabilitate
In general, exista o corelatie pozitiva intre risc si rentabilitate in lumea investitiilor. Aceasta relatie se datoreaza conceptului de compensare a riscului. Prin urmare, investitiile cu un grad mai mare de risc presupun de obicei o analiza mai atenta si o evaluare mai detaliata a oportunitatilor si a pietelor respective. Cu toate acestea, este important sa mentionam ca nu toate investitiile cu risc ridicat se traduc neaparat prin castiguri mari, iar cercetarea atenta a oportunitatilor este esentiala pentru a minimiza riscurile si a maximiza potentialul pe termen lung.
Exista investitii fara risc?
Orice investitie are un risc asumat. In teoria economica exista notiunea de rata de rentabilitate fara risc (en. risk-free rate) care serveste o rata de referinta (en. benchmark) pentru investitori. Investitorii sunt dispusi sa-si asume riscuri suplimentare pentru a obtine un randament superior ratei de rentabilitate fara risc. In practica, de cele mai multe ori rata de rentabilitate fara risc este considerata rata de dobanda a titlurilor de stat, insa nici acestea nu sunt lipsite de riscul de pret sau riscul de tara.
Pentru a gestiona riscul in investitii, diversificarea portofoliului este cea mai simpla solutie. Prin distribuirea investitiilor in diferite instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, unitati de fond) si in diferite regiuni geografice, investitorii pot reduce impactul negativ al unor evenimente neprevazute sau al performantei slabe intr-un anumit sector sau piata.
In concluzie, relatia dintre risc si rentabilitate in investitii implica un echilibru intre asumarea unor riscuri adecvate si obtinerea unor randamente corespunzatoare. Fiecare investitor trebuie sa isi evalueze propriile obiective si toleranta individuala la risc pentru a lua decizii informate si pentru a-si gestiona portofoliul in consecinta.
Valentin Stanciu – Risk Administrator
Articol publicat pe 31 iulie 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.