Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna ianuarie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii: 

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 1.66% Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 1.22%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 1.02%; 
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere de 8.43%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 9.16%; 
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii mixte. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 2.8%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere de 1.33%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 0.91%; 
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 1.36%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 5.76% fata de luna precedenta. 

 

Adriana Sarbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele BET-TR a avut o evolutie pozitiva in prima luna a anului (BET- TR +1,36% luna/ luna), pe fondul contributiei din partea actiunilor Aquila (+12,50% luna/ luna ), TeraPlast ( +12,04% luna/ luna) sau Transport Trade Services (+8,15% luna/ luna ).

Prima luna a anului nu a adus schimbari semnificative comparativ cu ultimele luni din 2023 in ceea ce priveste evolutia dobanzilor sau a indicatorilor macroeconomici. Astfel, principala tendinta pentru ratele dobanzilor ramane scaderea, intr-un context macroeconomic favorabil, in care rata de crestere a inflatiei incetineste, iar cresterea anuala a veniturilor medii din salarii de peste 15% se reflecta intr-o o rata anuala de crestere in accelerare pentru vanzarile cu amanuntul. In acest context, piata obligatiunilor de stat din Romania a avut o performanta pozitiva in luna ianuarie (+0,49% luna/ luna).

Pe plan intern, increderea in economie a continuat sa-si revina in lunile decembrie-ianuarie. Indicatorul de incredere in economie al Comisiei Europene (ESI) a depasit in ianuarie cel mai inalt nivel din martie, evolutie care exprima perspective de continuare a procesului de relansare economica post-pandemie in trimestrele urmatoare.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Actiunile din Europa au inregistrat o evolutie pozitiva in luna ianuarie, influentate de datele macroeconomice peste asteptari si de raportarile financiare aferente ultimului trimestru din 2023. 

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta si a reiterat angajamentul sau de a mentine dobanzile ridicate pentru o „perioada suficient de lunga” pentru a aduce inflatia la nivelul tinta.  

Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de productie si servicii, a crescut la 47.9 in octombrie, cel mai ridicat nivel din iulie 2023. Aceasta evolutie reflecta o imbunatatire a perspectivei pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste si costurilor de finantare. Indicatorul se situeaza tot sub nivelul de 50, sugerand ca economia stagneaza (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI). 

In zona euro, Produsul Intern Brut (PIB) a stagnat in ultimul trimestru din 2023, dupa ce a scazut cu 0,1% in perioada iulie-septembrie, astfel economia a scapat la limita de recesiune. Evolutia a fost mixta. Spania, sustinuta de turism, a inregistrat o crestere de 2,5% anul trecut, iar Franta a inregistrat o crestere de +0,9%. In schimb, economia Germaniei a inregistrat o contractie de 0,3% in ultimul trimestru al anului trecut, dupa doua trimestre consecutive de evolutie laterala. Aceasta scadere a adus Germania in apropierea unei recesiuni economice.

Globe Seen From Space

Global

Dupa un start mai dificil in 2024, piata de actiuni din SUA a inregistrat in cele din urma o performanta pozitiva, cu indicele S&P 500 (considerat un barometru economiei americane) atingand un nou maxim istoric. Evolutia a fost sustinuta de  rezultate puternice ale companiilor tehnologice care au depasit asteptarile si datele economice publicate in SUA care continua sa indice ca cel mai probabil vom asista la o “aterizare lina” (soft landing) a economiei. 

Rezerva Federala nu a modificat ratele dobanzilor (5,25-5,5%) la prima sedinta din 2024 si a indicat ca e foarte putin probabil ca scaderea de dobanda sa se materializeze in urmatoarea sedinta. Jerome Powell a declarat ca va astepta inflatia sa se apropie de obiectivul de 2% inainte de a lua alte masuri.   

Economia Statelor Unite a inregistrat o crestere semnificativa in ultimele trei luni ale anului 2023, depasind asteptarile analistilor si reusind sa evite o recesiune pe care multi o considerau inevitabila. Produsul Intern Brut a crescut cu o rata anualizata de 3.3% in al patrulea trimestru, dupa ce, in trimestrul anterior, cresterea a fost de 4.9%. Intre timp, inflatia anuala (masurata prin indicele preturilor de consum) a urcat la 3,4% de la 3,1%. Datele pietei fortei de munca au ramas solide, cu 216k de locuri de munca adaugate in decembrie si rata somajului stabila la 3,7%. ISM manufacturier (PMI) a ramas sub 50 (o citire peste 50 pentru PMI-uri – indicii managerilor de achizitii – indica expansiunea, in timp ce sub 50 implica contractia), dar a urcat la 49,1 de la 47,1 in decembrie. 

Actiunile chineze au inregistrat scaderi in 2024 pe fondul preocuparilor legate de incetinirea economiei si ingrijorarilor privind tensiunile continue dintre SUA si China. 

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!