Skip to main content

Indicii externi au înregistrat în general performanțe negative, de aproximativ -4% în luna aprilie, iar indicele BET-TR s-a apreciat cu 0.21%, continuând performanța pozitivă din lunile precedente.

Clasa de activeRentabilitatea totală în ultima lună (28/29.03.2024-30.04.2024)Rentabilitatea totală în ultimul an (28.04.2023-30.04.2024)*Rentabilitatea totala în ultimii 5 ani (30.04.2019-30.04.2024)*
Acțiunile din SUA (S&P 500)-4.16%22.65%89.60%
Acțiunile europene (EURO Stoxx 50)-3.19%16.92%69.06%
Acțiunile din China (Hang Seng)7.39%-7.14%-28.55%
Acțiunile din Japonia (Nikkei 225)-4.39%35.55%93.22%
Acțiunile din Romania (BET-TR)0.21%%67.90%223.56%

*Rentabilitatea totală include și dividendele distribuite de companii

România 

Indicele BET s-a apreciat usor cu 0.21% în luna aprilie, continuând performanța pozitivă din lunile precedente. La BVB performanța pozitivă a fost susținută de acțiuni ca Sphera Franchise Group (15.02%), Digi Communications (12.40%) si MedLife (6.72%). Pe de altă parte, One United Properties (-9.075) și Transport Trade Services (-6.94%) au avut o contribuție negativă asupra evolutiei indicelui.

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR incluzând si dividendele

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR incluzând si dividendele
Sursa: Bloomberg la data de 30.04.2024

Contextul economic, așa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportați în timpul lunii, este unul în care ratele de creștere ale PIB și ale vânzărilor cu amănuntul se situează pe o tendință ascendentă și peste așteptări. Astfel, volumul vânzărilor de bunuri în comerț s-a majorat cu 5% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu ultimul trimestru al anului 2023, fiind înregistrate creșteri în termeni trimestriali pe toate cele trei segmente.

În aceste condiții, în ședința din 4 aprilie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare la valoarea de 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. Riscurile inflaționiste pe termen scurt sunt generate de măsurile fiscale, politica de venituri și evoluția recentă a prețurilor petrolului brut.

În luna aprilie, indicele BCR Romania Manufacturing PMI a crescut la 51,5 puncte față de 49,3 în martie, atingând un nivel maxim până în prezent. Pentru prima dată de la începutul înregistrării datelor în iulie 2023, membrii panelului au remarcat o îmbunătățire a situației afacerilor comparativ cu luna anterioară. Atât volumul producției, cât și comenzile noi au înregistrat valori peste 50 în această lună și au fost principalele motoare ale creșterii PMI. Toate aspectele, cu excepția termenelor de livrare ale furnizorilor, au avut un impact pozitiv în luna aprilie. (sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence)

Romania Manufacturing PMI

Romania Manufacturing PMI

Sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence la data de 30.04.2024

Europa

Acțiunile din Europa au înregistrat corecții în luna aprilie. Sectoarele cu cea mai slabă performanță au fost tehnologia informației și bunurile de consum. În contrast, sectorul energetic și sectorul imobiliar s-au numărat printre cele mai performante.

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR incluzând si dividendele

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.
Sursa: Bloomberg la data de 30.04.2024

Starea economiei europene

În Europa, în ciuda unei piețe a muncii puternice, creșterea economică rămâne anemică, iar inflația este pe un trend descendent. Banca Centrală Europeană (BCE) se abține de la reducerea dobânzilor momentan, așteptând rezultatele negocierilor salariale din prima jumătate a anului, deoarece creșteri salariale substanțiale ar putea exacerba inflația. Pentru moment, pare că BCE va reduce rata dobânzii de politică monetară în luna iunie, dar direcția nu este foarte clară.

Încrederea companiilor din Zona Euro s-a îmbunătățit în luna aprilie

Indicele compozit PMI „flash” HCOB a atins un maxim al ultimelor 11 luni de 51,4 pentru luna aprilie. Datele PMI se bazează pe sondaje efectuate în rândul companiilor din sectoarele de producție și servicii. O citire peste 50 indică o creștere, în timp ce sub 50 indică o contracție.

Japonia

Acţiunile din Japonia au înregistrat scăderi în luna aprilie pe fondul preocupărilor legate de tensiunile crescute din Orientul Mijlociu. Astfel, indicele Nikkei 225, considerat un barometru pentru sentimentul investitorilor față de companiile japoneze, a înregistrat o scădere de -4,39%.

În ceea ce privește piața valutară, yenul japonez a continuat să se deprecieze în raport cu dolarul american, pe fondul unei economii puternice in SUA.

Banca Japoniei (BoJ) nu a luat măsuri suplimentare de înăsprire a politicii monetare în întâlnirea din aprilie, ceea ce a alimentat mișcări speculative pe piața valutară. Guvernatorul BOJ a subliniat importanța unei inflații stabile și a creșterii salariale pentru normalizarea politicii.

SUA

În luna aprilie, acțiunile americane au înregistrat o scădere, influențate de o inflație mai mare decât era anticipat, ceea ce a redus așteptările privind posibilele reduceri ale ratelor dobânzilor pe termen scurt. Sectoarele care sunt de obicei mai vulnerabile la schimbările ratelor dobânzilor, precum sectorul imobiliar și cel al tehnologiei informației, au fost printre cele mai afectate. Sectorul utilităților a fost cel mai performant din indicele S&P 500.

Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index)

Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index)
Sursa: Bloomberg la data de 30.04.2024

Perspective prudente pentru politica monetară a Fed-ului în contextul rezistenței economice din SUA

Economia Statelor Unite demonstrează reziliență, susținută de o piață a muncii robustă și de semnalele privind temperarea scăderii inflației. Membrii FED nu mai sunt convinși că inflația va atinge ținta de 2% în viitorul apropiat și, prin urmare, aleg să amâne reducerea dobânzii de politică monetară.

Sezonul raportărilor în SUA

La finalul lunii aprilie, peste 50% dintre companiile din S&P 500 și-au prezentat rapoartele financiare pentru primul trimestru, iar rezultatele au fost relativ pozitive. Până în prezent, 54% dintre companii au raportat o creștere a veniturilor, 30% au ratat estimările, iar 16% au fost conform așteptărilor. Pe de altă parte, în cazul rapoartelor EPS, companiile au înregistrat rezultate superioare în aproape 81% din cazuri, peste media pe 5 ani de 77% și peste media pe 10 ani de 74%.

Sursa - Bloomberg la data de 30.04.2024

Sursa: Bloomberg la data de 30.04.2024

În ceea ce privește evoluția prețurilor pe două zile după publicarea câștigurilor, sectorul bunurilor de consum de bază a înregistrat cele mai mari creșteri, cu un salt mediu de 0,9%, urmat de sectorul bunurilor de consum discreționar, cu 0,7%, sectorul utilităților, cu 0,5%, și sectorul sănătății, cu 0,3%. Sectorul industrial a rămas stabil, în timp ce toate celelalte sectoare au înregistrat scăderi pe parcursul a două zile după publicarea rezultatelor. Acțiunile din domeniul comunicațiilor au fost cele mai afectate, cu -2,4%, urmate de cele din sectorul tehnologiei, cu -0,9%. Celelalte sectoare au înregistrat fiecare scăderi între 0,1 și 0,6%.

Valoarea PE la 12 luni pentru S&P 500 este de 20,0, peste media pe cinci ani (19,1) și peste media pe 10 ani (17,8), potrivit FactSet.

Adriana Sarbu – Manager de Fond

Articol publicat pe 14 aprilie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.