Skip to main content

Exista companii care isi cumpara in mare masura propriile actiuni (eng. stock buybacks). Aceste actiuni pot fi foarte interesante, deoarece detinerea in companie creste in fiecare an fara a intreprinde vreun demers.

Daca detinem o companie care castiga 10 RON/actiune si compania rascumpara 50% din actiunile sale, EPS (eng. Earnings Per Share) va creste de la 10 RON la 20 RON. Drept urmare, pretul actiunilor ar trebui sa se dubleze, conform indicatorului P/E (eng. Price-to-Earnings).

Este important de subliniat ca rascumpararile de actiuni creeaza valoare doar atunci cand compania este subevaluata.

Acest lucru este logic, deoarece rascumpararea propriilor actiuni poate fi vazuta ca o investitie in propria companie. In calitate de investitori rationali, este de dorit sa cumparam actiuni doar atunci cand sunt subevaluate.

Cum functioneaza o operatiune de buyback?

O rascumparare de actiuni are loc atunci cand societatea emitenta plateste actionarilor valoarea de piata per actiune si reabsoarbe acea parte din proprietatea sa care a fost distribuita anterior intre investitorii publici si privati.

Atunci cand o companie isi rascumpara actiunile, poate achizitiona actiunile pe piata libera sau direct de la actionarii sai. In ultimele decenii, rascumpararile de actiuni au depasit dividendele ca modalitate preferata de returnare a numerarului actionarilor.

Desi companiile mai mici pot alege sa exercite rascumparari, companiile de varf sunt mult mai probabil sa faca acest lucru din cauza costurilor implicate.

De ce isi rascumpara companiile actiunile?

  1. Rascumpararea actiunilor poate duce la o imbunatatire a unor indicatori financiari per actiune, cum ar fi castigurile pe actiune (EPS) si rentabilitatea capitalului propriu (ROE), deoarece numarul total de actiuni aflate in circulatie scade;
  2. Pentru unele companii, rascumpararile de actiuni pot fi o alternativa preferata la plata dividendelor, oferind flexibilitate in returnarea capitalului catre actionari fara a se angaja la plati regulate;
  3. In unele tari, rascumpararile pot oferi actionarilor avantaje fiscale comparativ cu dividendele, deoarece castigurile de capital pot fi impozitate mai favorabil decat veniturile din dividende;
  4. Prin rascumpararea propriilor actiuni, managementul poate semnala pietei faptul ca  actiunile sunt subevaluate, oferind astfel un impuls de incredere investitorilor si un semnal pozitiv pietei;
  5. Reducerea numarului de actiuni in circulatie poate duce, de asemenea, la o consolidare a controlului actualului management sau a actionarilor majoritari.

Apple in 2013

Un exemplu cunoscut este cel din august 2013, cand investitorul activist Carl Icahn a dezvaluit o participatie semnificativa la Apple Inc si a inceput sa pledeze pentru companie sa isi mareasca programul de rascumparare de actiuni. Icahn credea ca actiunile Apple sunt subevaluate si ca o rascumparare mai mare ar fi in beneficiul actionarilor prin returnarea capitalului si cresterea pretului actiunilor.

La acea vreme, Apple anuntase deja un program de rascumparare de actiuni de 10 miliarde in aprilie 2013. Cu toate acestea, Icahn a indemnat Apple sa mareasca programul la 150 de miliarde. In noiembrie 2013, consiliul de administratie al Apple a aprobat o crestere cu 60 de miliarde a programului de rascumparare de actiuni, ducand totalul la 90 de miliarde. In plus, compania a anuntat o crestere a dividendului sau trimestrial cu 15%.

Rezultatul a fost ca pretul actiunilor AAPL a crescut de la aproximativ 500 in august 2013 la peste 1.000 in mai 2015, reprezentand o apreciere semnificativa. Cu toate acestea, este dificil sa atribuim aceasta crestere exclusiv programului de rascumparare de actiuni, deoarece pretul actiunilor gigantului tehnologic este influentat de diversi factori, inclusiv lansarile de produse, performanta financiara si sentimentul pietei fata de actiune.

Trendul la Bursa de Valori Bucuresti

Pe piata de capital romaneasca, acest gen de operatiune este intalnit cel mai des la societatile de investitii financiare, din componenta indicelui BET-FI (Bucharest Exchange Trading – Investment Funds).

In ultimii 5 ani, trendul actiunilor din circulatie este descrescator pentru aceste companii, inregistrand o scadere medie anuala de aproximativ 2,5%. Intrucat aceste companii functioneaza ca un fond de investitii, motivul principal pentru rascumpararea actiunilor proprii poate fi subevaluarea pretului din piata fata de Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN).

Companie (Simbol)VUAN 29.02.2024Pret 29.02.2024Grad subevaluare
Fondul Proprietatea (FP)0,6564 RON0,4985 RON24,05%
Lion Capital (LION)8,2473 RON2,6000 RON68,47%
Evergent Investments (EVER)3,0645 RON1,2100 RON60.51%
SIF Muntenia (SIF4)3,0451 RON1,4300 RON53.03%
Infinity Capital Investments (INFINITY)6,2409 RON1,7500 RON71.95%
Transilvania Investments Alliance (TRANSI)0,8238 RON0,3090 RON62.49%

Sursa VUAN si preturi: BVB

Concluzii

Este important de mentionat ca, desi rascumpararile de actiuni pot aduce numeroase beneficii, ele pot ridica si anumite preocupari, cum ar fi perceptia conform careia compania nu are planuri solide de crestere sau investitie. De asemenea, rascumpararile masive de actiuni proprii pot afecta structura capitalului si pot creste datoria neta, daca sunt finantate prin imprumuturi. In cele din urma, motivele si impactul rascumpararilor de actiuni trebuie evaluate in contextul specific al fiecarei companii si al conditiilor de piata.

Adriana Sarbu – Manager de Fond

Articol publicat pe 24 Mai 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.