Skip to main content

In luna mai, indicele BET-TR a crescut cu 5.55%, continuand trendul ascendent din lunile anterioare. In acelasi timp, indicii bursieri externi au inregistrat cresteri intre 2% si 7%. Aceasta performanta a fost sustinuta de scaderea presiunilor inflationiste atat in SUA, cat si în Romania, precum si de rezultatele financiare solide raportate de companii pentru trimestrul I.

Clasa de activeRentabilitatea totală în ultima lună (30.04.2024 – 31.05.2024)*Rentabilitatea totală în ultimul an (31.05.2023 – 31.05.2024)*Rentabilitatea totala în ultimii 5 ani (31.05.2019 – 31.05.2024)*
Acțiunile din SUA (S&P 500)4.96%28.17%108.09%
Acțiunile europene (EURO Stoxx 50)2.42%22.07%77.26%
Acțiunile din China (Hang Seng)2.54%3.33%-20.91%
Acțiunile din Japonia (Nikkei 225)0.21%26.93%106.12%
Acțiunile din Romania (BET-TR)5.55%%73.42%224.04%

*Rentabilitatea totală include și dividendele distribuite de companii

România 

Indicele BET s-a majorat cu 5.55 % în luna mai in line cu indicii externi. La BVB, performanța pozitivă a fost susținută de acțiuni precum MedLife (+23,49%), Digi Communications N.V. (+19,22%) și Transgaz (+18,78%).

Piața obligațiunilor emise de statul român a fost sub influența volatilității internaționale, iar raliul obligațiunilor emise de SUA a alimentat entuziasmul investitori, inclusiv cei de pe piața europeană. Astfel, indicele titlurilor de stat românești a crescut cu 0,63%.

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR incluzând si dividendele
Sursa: Bloomberg la data de 31.05.2024

Contextul economic, așa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportați în timpul lunii, este unul în care rata de crestere a vânzărilor cu amănuntul se situează pe o tendință ascendentă și peste așteptări. Astfel, volumul vânzărilor de bunuri in comerț s-a majorat cu 0.8% în luna aprilie  comparativ cu luna martie, fiind inregistrate creșteri in termeni trimestriali pe toate cele trei segmente.

Rata anuală a inflației a continuat să decelereze rapid în mai, reducându-se la 5,1% de la 5,9% în aprilie. În luna mai, dinamica prețurilor de consum a continuat să fie influențată pozitiv de scăderea costurilor la curent electric (-0,8% față de aprilie) și gaze naturale (-7,9% față de aprilie). De asemenea, prețurile combustibililor (solizi și lichizi) au înregistrat o reducere de 1% comparativ cu aprilie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului la nivel global. Categoria de fructe, legume și ouă a înregistrat o scădere de 1% în mai față de aprilie, iar datele ajustate sezonier indică o tendință descendentă pentru aceste prețuri în perioada martie-mai.

Estimările publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în schimb, confirmă performanța slabă a economiei din primul trimestru al anului 2024, cu o creștere a PIB-ului real de doar 0,1% comparativ cu T1 2023. Decelerarea rapidă a avansului anual al PIB real din T1 2024  a fost cauzată de performanța slabă a investițiilor (pe partea cererii agregate) și a activităților din construcții și servicii (pe partea ofertei agregate).  În schimb, consumul populației a avut o performanță mai bună, crescând cu 3,3% în T1 2024, față de 3% în T4 2023, datorită creșterii venitului disponibil real.

În aceste condiții, în ședința din 13 mai, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis păstrarea dobânda cheie la 7.00%; dobânda Lombard la 8.00% si dobânda la depozite la 6.00%. Așteptările pieței indică o posibilă reducere inițială a ratei cu 25 de puncte de bază în luna iulie sau septembrie, însă riscul amânării pentru întâlnirile viitoare a crescut din cauza încetinirii procesului dezinflaționist. Riscurile inflaționiste pe termen scurt sunt generate de măsurile fiscale, politica de venituri. Banca Națională a României a ajustat ușor prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent la 4.9%. Cu toate acestea, instituția și-a păstrat estimarea pentru finalul anului 2025 la 3.5%, cifra situata chiar la limita maxima a intervalului urmărit in mod oficial.

În luna mai, indicele BCR Romania Manufacturing PMI  a crescut la 52,00 puncte față de 51,5 în luna aprilie, atingând un nivel maxim până în prezent. Pentru a doua oara de la începutul înregistrării datelor în iulie 2023, membrii panelului au remarcat o îmbunătățire a situației afacerilor. Atât volumul producției, cât și comenzile noi au înregistrat valori peste 50 în această lună și au fost principalele motoare ale creșterii PMI. Toate componentele, cu excepția ’’Stocurilor de achizitii’’, au avut un impact pozitiv în luna mai. (sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence)

Romania Manufacturing PMI. Sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence la data de 31.05.2024

Europa

Acțiunile din Europa au înregistrat o evoluție pozitivă în luna mai. Sectorul imobiliar și sectorul utilități au înregistrat creșteri semnificative în luna mai, pe fondul anticipării unei reduceri a ratei dobânzii în întâlnirea Băncii Centrale Europene (BCE) din iunie. Sectorul financiar a fost, de asemenea, puternic datorită rezultatelor financiare solide. În schimb, sectorul energetic a înregistrat cea mai slabă performanță din cauza prețurilor mai scăzute la petrol.

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.
Sursa: Bloomberg la data de 31.05.2024

În Europa, în ciuda unei piețe a muncii puternice, creșterea economică rămâne anemică,  având o crestere de 2,6% în mai față de 2,4% în aprilie. In primul trimestru al anului 2024, PIB ajustat sezonier a crescut cu 0.3% in zona euro, comparativ cu ultimul trimestru din 2023. Fata de acelasi trimestru al anului precedent, PIB ajustat sezonier a crescut cu 0.4%.

Indicele compozit PMI „flash” HCOB a atins un maxim al ultimelor 12 luni de 52,3 pentru luna mai. Datele PMI se bazează pe sondaje efectuate în rândul companiilor din sectoarele de producție și servicii. O citire peste 50 indică o creștere, în timp ce sub 50 indică o contracție.

Japonia

Acțiunile japoneze au avut o revenire în luna mai, cu indicele TOPIX înregistrând un randament total de 1,2%. Totuși, indicele Nikkei 225 a continuat să înregistreze o performanță sub medie comparativ indicele  TOPIX, în special, din cauza slăbiciunii acțiunilor din domeniul tehnologic cu capitalizare mare. În ciuda unor indicatori economici sub așteptări în SUA, yenul japonez a rămas mai slab în comparație cu dolarul american.

Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index)
Sursa: Bloomberg la data de 31.05.2024

Datele economice recente din Japonia oferă o imagine mixtă, dar cu aspecte pozitive semnificative. Producția industrială a înregistrat o scădere ușoară de 0,1% în aprilie, în contrast cu așteptările de creștere de 1,5%. În schimb, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,2% în aprilie, depășind estimările de 0,6%. Indicele prețurilor de consum (CPI) din Tokyo a urcat la 2,2% în mai, de la 1,8% în aprilie, în concordanță cu prognozele, iar inflația core (exclusiv alimentele proaspete) a crescut la 1,9% în mai. Rata șomajului a rămas stabilă la 2,6%, iar rata de participare la forța de muncă a crescut ușor. Datele indică că Banca Japoniei ar putea să majoreze din nou ratele în iulie, având în vedere vânzările puternice cu amănuntul și accelerarea inflației.

SUA

În luna mai, acțiunile americane au atins noi maxime, influențate de rezultatele financiare solide raportate de companii pentru trimestrul I. Mai mult de jumătate din câștigurile înregistrate de S&P 500 in luna mai pot fi atribuite performanței a patru giganți tehnologici: Nvidia (+26%), Apple (+13%), Microsoft (+6,8%), și Alphabet (+6%).

În SUA, tendințele de dezinflație stagnează, iar presiunile asupra prețurilor în Sectorul de servicii rămân persistente. Ultimele date privind inflația au arătat doar o încetinire modestă atât în categoriile generale, cât și în cele de bază, aducând ratele anuale la 3,4% și 3,6%. Minutele ședinței Comitetului Federal pentru Piețele Deschise (FOMC) din mai au consolidat îngrijorările legate de lipsa progresului în dezinflație, diminuând speranțele pentru o reducere iminentă a ratelor dobânzii. Cu toate acestea, respingerea de către președintele Powell a posibilității unor noi creșteri ale ratelor a contribuit la creșterea valorii obligațiunilor de tezaur (Treasury Bonds) pe parcursul lunii, cu randamentele obligațiunilor pe 2 și 10 ani scăzând cu 17 și, respectiv, 19 puncte de bază.

Evolutia indicelui bursier SPX Index  (S&P 500 Index) Sursa: Bloomberg la data de 31.05.2024

Sezonul raportărilor în SUA

Câștigurile companiilor din indicele S&P 500 pentru primul trimestru al anului 2024 au fost bune, 78% dintre membrii indexului depășind estimările EPS. Conform datelor FactSet, Sectorul Serviciilor de Comunicații a înregistrat cea mai mare rată de creștere a câștigurilor dintre cele 11 sectoare ale S&P (+34%).  Insa, dacă excludem acțiunile „Magnificent 7”, rata de creștere a câștigurilor pentru restul companiilor din S&P 500 este negativă  (-1,80%), ceea ce ridică îngrijorări cu privire la amplitudinea acestor actiuni.

Interesant este că FactSet a subliniat că 191 de companii din S&P 500 au menționat „AI” în timpul apelurilor lor privind câștigurile.

Adriana Sarbu – Manager de Fond

Articol publicat pe 17 iunie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.