Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna iunie 2024 piete financiare au inregistrat urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P 500 a marcat o crestere de 3.46% in luna iunie, in timp ce indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 1.11% iar Nasdaq Composite a inregistat o crestere de 5.96%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo s-a apreciat cu 2.84%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a inregistrat o scadere de 1.99%;
  • Bursele din Europa au inregistrat o dinamica negativa, indicele Euro Stoxx 50 a inregistrat o scadere de 1.79%, indicele FTSE 100 inregistrand de asemenea o scadere, de 1.34%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania a marcat un declin de 1.41%;
  • Pe piata locala, indicele BET-TR a crescut cu 6.38%.

Adriana Sarbu

Manager de Fond

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele BET-TR s-a apreciat cu 6.38% in luna iunie. La BVB, performanta pozitiva a fost sustinuta de actiuni precum Transelectrica (+27%), MedLife (+16.9%) si Electrica (+12.6%). Actiunile Hidroelectrica au scazut cu 6,59%, pe fondul inregistrarii corectiei  ex-dividend.

Contextul economic, asa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportati in timpul lunii, este unul mixt. PIB-ul a inregistrat o crestere de 0.7% in primul trimestru al acestui an, ajungand la 424.63 mil. RON preturi curente, iar comparativ cu primul trimestru din 2023, acesta a inregistrat o crestere cu 2.2%. In timp ce vanzarile cu amanuntul raportate in luna iunie pentru luna mai au scazut fata de luna precedenta, ca serie bruta, cu 1.60%.

Rata anuala a inflatiei a continuat sa decelereze rapid in iunie, reducandu-se la 4.9% de la 5.1% in mai. In luna iunie, dinamica preturilor de consum a continuat sa fie influentata pozitiv de scaderea costurilor la curent electric. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 4.7% la 4.9%. De asemenea, BNR anticipeaza o scadere a inflatiei la 3.5% pana la sfarsitul anului 2025. Aceste date au fost prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Indicele BCR Romania Manufacturing PMI a scazut la 50 puncte in iunie fata de 52 in luna mai. Aceasta valoare a fost rezultatul unor tendinte mixte in cele cinci componente ale PMI. Cererea interna pentru produse fabricate in Romania a crescut modest, dar termenele de livrare s-au prelungit, semnaland capacitati reduse ale furnizorilor. Firmele au redus achizitiile si stocurile pentru a economisi costuri de depozitare, iar costurile de productie au inregistrat o crestere accentuata. Comenzile noi au continuat sa creasca, insa intr-un ritm moderat mai mic comparativ cu luna precedenta. Comenzile noi de export au scazut rapid, indicand ca cererea interna sustine comenzile totale (sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence).

Euro Zone SAI Certinvest

Europa

In luna iunie, indicii bursieri europeni au inregistrat corectii influentati de incertitudinea politica din Franta, generata de alegerile parlamentare anticipate convocate de presedintele Emmanuel Macron.

Inflatia din zona euro a scazut in iunie 2024 la 2.5%, fata de 2.6% in mai, ca urmare a atenuarii cresterii preturilor la alimente si energie. In schimb, Marea Britanie a devenit prima mare economie care atinge tinta de inflatie de 2%, conform datelor publicate pentru luna mai. Cu toate astea, Banca Angliei a mentinut rata principala a dobanzii la 5.25%.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus in luna iunie, pentru prima data in ultimii cinci ani, rata de dobanda la facilitatea de depozit cu 0.25 de puncte procentuale, pana la nivelul de 3.75%. Cu toate acestea, BCE a subliniat ca lupta impotriva inflatiei nu s-a incheiat, avand in vedere prognozele care arata ca aceasta va ramane peste nivelul dorit pana in 2025.

Indicele compozit PMI „flash” HCOB a scazut la 50.8 in iunie fata de 52.2 in mai. Datele PMI se bazeaza pe sondaje efectuate in randul companiilor din sectoarele de productie si servicii. O citire peste 50 indica o crestere, in timp ce sub 50 indica o contractie.

Globe Seen From Space

SUA

In luna iunie, actiunile americane au atins noi maxime, sustinute de companiile din sectorul tehnologic si de scaderea presiunilor inflationiste.

Ultimele estimari facute de Biroul de Analiza Economica (BEA) pentru primul trimestru al anului 2024 indica o crestere cu 1.4% a PIB-ului real al Statelor Unite. Aceasta crestere a fost determinata in principal de majorarea cheltuielilor de consum, a investitiilor in locuinte si a investitiilor de afaceri, precum si de cheltuielile guvernamentale la nivel de stat si local. Cu toate acestea, cresterea PIB-ului din primul trimestru reprezinta o incetinire semnificativa fata de cresterea de 3.4% inregistrata in trimestrul precedent.

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum a scazut la 3%, de la 3.3% in mai, apropiindu-se de tinta de 2% a FED. Aceste informatii le ofera oficialilor Rezervelor Federale increderea necesara pentru a incepe sa reduca ratele dobanzilor incepand din luna septembrie.

Rezerva Federala nu a modificat ratele dobanzilor (5.25-5.5%) si a surprins printr-o atitudine mai restrictiva, indicand doar o singura reducere a ratei pentru acest an, pe masura ce inflatia este asteptata sa fie mai mare decat se anticipase anterior. Membrii FED estimeaza ca rata de referinta va scadea la 5.1% in 2024, sugerand o singura reducere, in loc de cele trei estimate anterior. Pentru 2025, prevad o scadere la 4.1%, iar in 2026 la 3.1%.

In luna iunie, pretul aurului s-a mentinut relativ stabil, situandu-se in jurul nivelului suport de 2300 USD. Aceasta stabilitate sugereaza ca investitorii asteapta noi indicii legate de ratele dobanzilor din partea Rezervei Federale a SUA si de datele privind inflatia. Totusi, asteptarile legate de o inflatie persistenta si o piata a muncii robusta au dus la aprecierea dolarului american, care a atins maximul ultimelor luni, punand presiune asupra preturilor metalelor.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!