Problema principală pe care o ai ca investitor este că tot timpul pare că este prea târziu să vinzi, dar prea devreme să cumperi.
Calendaristic, a trecut doar un trimestru din anul 2020, dar în piețele de capital pare că ne aflăm deja la ani distanță de atmosfera exuberantă a sfârșitului lui 2019. Tot ceea ce admiram atunci contemplând anul pe care tocmai îl încheiam a dispărut, iar cele mai negre presimțiri pe care unii (mulți?) dintre noi le aveam în legătură cu viitorul apropiat, din pacate, s-au materializat într-un scenariu pe care nu îl aveam în vedere.
Piețele de acțiuni au colapsat de la sfârșitul anului trecut (S&P500 – 23%, Euro Stoxx50 – 29%, Nikkei – 25%, MSCI EM – 25%); piețele de materii prime au evoluat la fel (WTI Crude – 53%, Natural Gas – 25%, Cupru – 21%, Nichel – 20%, Porumb – 15%). Doar aurul a înregistrat o creștere modestă (față de așteptări) de doar + 8%.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale colapsează și ele în același ritm cu piețele de acțiuni (cu o excepție notabilă – România – din cauza unor deficite macroeconmice exacerbate, cunoscute de mult timp). Obligațiunile guvernamentale rămân astfel cea mai consistentă protecție la prăbușirea pieței de acțiuni.
Emotiile in vremuri de criza ale pietelor
Ce faci atunci când piețele colapseaza? Problema principala pe care o ai că investitor este că tot timpul pare că este prea târziu să vinzi, dar prea devreme să cumperi. Fiecare investitor ar trebui să fie pregătit pentru situația în care acțiunile pot înregistra scăderi semnificative. În ceea ce privește acțiunile, riscul este întotdeauna mai ușor de prognozat decât randamentul. A aștepta până când incertitudinea din piețe va dispărea și predictibilitatea revine la normal pare comportamentul cel mai ușor de urmat, dar nu se poate califica drept o strategie investițională.
Bineînțeles, un portofoliu diversificat tip 60% acțiuni / 40% obligațiuni ar fi fost un prim palier de management al riscului portofoliului, dar, pentru a putea fi valabil acum, ar fi trebuit implementat cu mult timp înainte (atunci când orice creștere a acțiunilor ar fi stârnit regrete în cazul în care ar fi fost pierdută). Și chiar și în acest scenariu, lucrurile pot oricând evolua chiar mai rău decât par acum.
Dintr-o anumită perspectiva, această este o perioadă când nu avem nevoie de sfaturi financiare, ci mai degrabă de un psiholog. Oricine poate construi un portofoliu, dar nu oricine poate rămâne consecvent în aplicarea unui plan. Managementul riscului pentru corecțiile semnificative ale pieței înseamnă să ai destule lichidități la îndemână sau o rată de economisire îndeajuns de ridicată, astfel încât să nu fii obligat să îți vinzi activele cele mai riscante (adică acțiunile) în timpul unei astfel de crize.
Acum nu inteligența face diferența între investitori. Nu contează cât de inteligent ești dacă nu ai temperamentul corect în contextul actual al pieței, pentru a lua deciziile potrivite atunci când lucrurile scapă de sub control. Nimeni nu învață ce fel de investitor este atunci când piețele cresc, dar toată lumea află ce fel de investitor este cu adevărat atunci când piețele scad.
Muncă de cercetare făcută de Tversky și Kahneman în domeniul aversiunii la pierdere ne-au demonstrat că simțim o pierdere financiară mai puternic decât simțim un câștig financiar cu un multiplu de 2,5 la 1. Adică regretul unei pierderi financiare este de 2,5 ori mai mare decât bucuria unui câștig financiar de mărime similară. Probabil acest raport este subestimat în mod semificativ cu cât scara pierderilor/câștigurilor financiare este mai mare.
Investitiile pe termen lung si emotiile
Personal, am cumpărat acțiuni în această perioadă și voi continua să cumpăr pentru că nu încerc să prind prețul minim. Ar fi un demers oricum futil, nimeni nu poate anticipa când va fi acel moment, și chiar și dacă ar putea face acest lucru, e foarte posibil să nu îl poată fructifica din diverse motive (de ex. o lichiditate deficitară a piețelor). Am făcut-o pentru că investesc sume constante în mod regulat și voi continua să fac acest lucru. Acesta este planul meu.
A cumpăra acțiuni atunci când acestea scad este inconfortabil din punct de vedere psihologic, dar rațional din perspectiva comportamentului financiar. Am în față decade de acumulare și voi fi un investitor net mulți ani de aici înainte, adică voi consuma mai puțin decât câștig, iar diferența o voi investi.
Contextul este foarte important în determinarea acțiunii investitorilor, iar acest lucru face diferența în această perioada între comportamentul meu privind investițiile personale și recomandările pe care le fac clienților. Unii investitori preferă să vândă, conștienți fiind că e o decizie luată într-un moment de panică. Alții preferă să nu își mai urmărească o perioada de timp propriile portofolii, în timp ce alții decid să își schimbe strategia stabilită inițial și să adopte una diferită, adaptată acestor vremuri.
Concluzie
Este preferabil să ai un plan; orice fel de plan, chiar și unul suboptimal. Nimeni nu poate supraviețui acestei volatilitati a piețelor fără a avea un plan dinainte bine stabilit. Chiar și un plan suboptimal este mai bun decât nimic pentru că îți poate oferi câteva reguli pe care să le urmezi, ceea ce îți va crea un minim confort psihic.
Cosmin Mizof, CFA, CAIA – Manager Departament Administrarea Riscului
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.