Când piețele sunt pe creștere este ușor să investești.
Câștigi pentru că piață te duce sus, indiferent de deciziile tale legate de alocare. Câștigi stimă de sine și, mai ales, încredere în capabilitățile tale de investitor. Acțiunea de a investi devine una dintre cele mai plăcute părți ale vieții tale. Ești dispus să afli mai multe despre strategiile de tranzacționare sau să experimentezi cu alte clase de active. Înveți ce înseamnă un comportament rațional financiar. Câteodată ajungi chiar să pui la îndoială valoarea unui consultant financiar în alocarea portofoliului tău. Devii cel mai bun investitor din universul tău.
Apoi piețele încep să scadă…
Este acesta începutul unei perioade de scăderi pronunțate pe piețele financiare sau doar o corecție minoră? Nimeni nu poate spune cu certitudine acum în ce moment al piețelor ne aflăm.
Tu ce crezi? Și ce faci?
Unii investitori aleg să nu facă nimic. Ultimii 10 ani de creștere permanentă a piețelor financiare au șters orice memorie legată de crahul din 2007-2008. A devenit greu de conceptualizat începutul unei piețe bearish. Pur și simplu mulți investitori au uitat că piețele mai și scad și consideră că ne aflăm doar în față unui nou episod de panică nejustificată ce va deveni rapid doar o amintire neplăcută. Pe de altă parte, un astfel de comportament se datorează și credinței de neclintit în faptul că, pe termen lung, strategia de alocare pasivă este abordarea optimă. Principiul este corect, dar nu imbatabil.
Alți investitori devin agresivi, anticipând manifestarea cât mai curând a acelorași forțe de tracțiune a piețelor financiare din ultimii ani – tăieri de dobânzi de politică monetară – cu aceeași eficientă dovedită. Vor să beneficieze de această fereastră de oportunitate așa cum consideră ei acest moment. Ei cred că fundamental nu s-a schimbat nimic și analizează situația de fapt în aceeași paradigmă a piețelor bullish.
În fine, alți investitori reacționează emoțional, vând întâi toate deținerile și pun întrebări mai târziu. Deși această reacție se poate dovedi benefică pentru activele financiare ale acestora, aceste momente relevă fragilitatea planurilor și strategiilor asumate anterior în mod explicit cu privire la propriile portofolii. “Everybody has a plan, until they get punched în the face”, Mike Tyson.
Care dintre aceste abordări se va dovedi peste 6 luni sau peste 1 an a fi fost cea corectă? Nimeni nu deține un glob de cristal în care să poată citi viitorul. Dar, dincolo de imperfecțiunile naturii umane demonstrate de teoria finanțelor comportamentale, acesta poate fi unul dintre momentele decisive care vor face diferența între randamentele obținute pe orizonturi lungi de timp.
Există un spectru larg de poziționare între o alocare 100% pasivă și una 100% activă. În interiorul acestuia există destulă libertate în a fructifica imperfecțiunile pieței pentru optimizarea randamentelor pe termen lung. Oarecum contrafactual, pe orizonturi lungi de timp, diferența dintre randamente este dată mai degrabă de capacitatea de a evita pierderile masive, decât de fructificarea celor mai mari intervale de creștere oferite de piețe. Pentru că matematic este mai greu să obții randamente când ai de recuperat pierderi. “The first rule is never lose money”, Warren Buffet.
Dar criză cel mai greu de gestionat pentru investitori este cea comportamentală. Dacă situația de astăzi va evolua într-o criză semnificativă pe piețele financiare, cu siguranță aceasta va lăsa urme adânci în mentalul comunității investiționale. Așa s-a întâmplat și după criză financiară din 2007-2008, fiind ulterior nevoie de (prea) mulți ani pentru a-i convinge pe investitori să revină pe piețe. Unii dintre ei nu au mai revenit niciodată.
În schimb, dacă piețele financiare vor mai fi încă o dată “salvate” prin diverși stimuli monetari sau fiscali, cei care se vor fi îndoit de rezistența acestei piețe bull vor fi dovedit încă o dată că au greșit. Probabil investitorii vor deveni și mai ignoranți cu privire la ciclurile normale ale piețelor financiare și la posibilitatea acestora de a scădea. Astfel, ei vor deveni și mai vulnerabili în față apariției unei noi crize financiare în viitor.
Cine a spus că a investi este ușor?
Cosmin Mizof, CFA, CAIA – Manager Administrarea Riscului
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.