Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna martie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 3.1%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 2.08%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ de 1.79%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere de 3.07%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 0.18%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii pozitive. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 4.22%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 4.23%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 4.61%;
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 7.13%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o scadere de 0.46% fata de luna precedenta.

Adriana Sarbu

Manager de Fond

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele BET-TR a avut o evolutie pozitiva in luna martie (BET- TR +7.13% luna/ luna), pe fondul contributiei din partea actiunilor Electrica  (+13.85%luna/ luna ), Romgaz   (+12.20% luna/ luna) sau BRD Groupe Societe Generale (+ 11.86% luna/luna).

Luna martie a inregistrat cresteri usoare ale dobanzilor la titlurile de stat romanesti. Contextul macroeconomic, asa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportati in timpul lunii, este unul in care ratele de crestere ale PIB, ale vanzarilor cu amanuntul si ale inflatiei se situeaza pe o tendinta ascendenta si peste asteptari. Astfel, vanzarile cu amanuntul au avut o rata anuala de crestere de 5%, iar cresterea PIB a fost de 3% la finalul trimestrului 4 al anului trecut. Indicele titlurilor de stat romanesti a cunoscut totusi o apreciere in aceasta perioada, cu aproximativ 0,50%, cu toate ca cresterea dobanzilor a reprezentat un factor nefavorabil.

Indicele BCR Romania Manufacturing PMI a urcat in martie la 49,3 fata de 47,1 in februarie, atingand cea mai puternica valoare pana in prezent, insa a ramas sub pragul de 50 (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI). Noile comenzi si productia au inregistrat o scadere mai mica fata de lunile anterioare, ceea ce a determinat o valoare mai mare a indicelui.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Actiunile din Europa si-au continuat trendul ascendent in luna pe fondul reaccelerarii activitatii economice, a rezultatelor financiare favorabile si a semnalelor transmise de oficialii principalelor banci centrale cu privire la initierea unui ciclu de relaxare monetara in perioada urmatoare. Astfel, indicele european Eurostoxx 50 a crescut cu 4.38%.

In Europa, piata muncii este robusta, cresterea economica este modesta, iar presiunile inflationiste sunt in scadere. Motivul principal pentru care Banca Centrala Europeana (BCE) amana reducerea dobanzilor este legat de negocierile salariale care au loc in prima parte a anului. O crestere mai semnificativa a salariilor ar putea avea un impact negativ, generand potentiale presiuni inflationiste, ceea ce ar face orice reducere a dobanzilor prematura.

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni din SUA a atins noi maxime istorice (S&P 500 a crescut cu 3.26% luna de luna), sustinuta de declaratiile presedintelui FED, Jerome Powell.

Ritmul de relaxare a politicii monetare este probabil sa fie mai lent decat s-a anticipat la sfarsitul anului trecut, dat fiind datele economice rezistente din SUA, dar acest lucru nu a reusit sa diminueze apetitul pentru actiuni.

In sedinta din martie, Rezerva Federala (FED) a mentinut ratele dobanzilor la acelasi nivel, dar a indicat ca va lua in considerare mai multe reduceri pana la sfarsitul anului. Rata de referinta a fost mentinuta intre 5.25% si 5.5%, neschimbata din iulie 2023. FED anticipeaza 3 reduceri ale ratei de referinta, mai putine decat proiectiile anterioare din decembrie. Perspectiva include inca 3 reduceri in 2026 si inca 2 pe termen lung, pana cand rata fondurilor federale va ajunge la aproximativ 2.6%, un nivel considerat stimulativ, dar nu si restrictiv.

In luna martie, inflatia din SUA a inregistrat o crestere peste estimarile economistilor, conform unui indicator crucial urmarit de Rezerva Federala. Potrivit anuntului Departamentului Muncii din SUA, indicele preturilor de consum, care masoara costurile bunurilor si serviciilor in intreaga economie, a crescut cu 3.5% in luna martie fata de aceeasi perioada a anului precedent. Aceste date ar putea conferi Rezervei Federale (FED) suficienta siguranta pentru a amana procesul de reducere a ratelor de politica monetara. O miscare prea rapida din partea oficialilor ar putea relansa inflatia si ne-am putea confrunta cu un al doilea val de cresteri accelerate a preturilor.

Pretul petrolului a inregistrat o crestere semnificativa in luna martie, avand in vedere ca OPEC+ va mentine reducerea productiei de petrol, iar cererea pentru acesta va ramane robusta, sustinuta de datele pozitive din sectorul manufacturier din China.

Cresterea actiunilor in China a fost modesta in luna martie. Conform datelor furnizate de Biroul National de Statistica din China, activitatea de fabricatie a inregistrat o extindere in aceasta luna, cu un indice al managerilor de achizitii de 50,8, comparativ cu 49,1 in februarie. Aceasta valoare a depasit estimarile economistilor, care se situau la 49,9.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!