Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna iunie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P500 a inregistrat o crestere lunara de 6.47%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 4.54%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 6.59%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere lunara de 7.45%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 3.74%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii favorabile. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 4.20%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 1.15%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 3.09%;
  • Pe plan local, indicele BET a crescut cu 2.08% in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o usoara scadere de 0.68% fata de luna precedenta.

Adriana Sârbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Luna iunie a fost marcata de listarea Hidroelectrica, cel mai important eveniment de la BVB din ultima decada. Oferta a fost un succes rasunator pentru piata de capital romaneasca, avand in vedere cererea extrem de ridicata exprimata de participantii la piata. Sentimentul pozitiv s-a transferat in cotatii in crestere pentru indicii de la BVB astfel ca BET Index a incheiat luna cu crestere de 1,61%.

Dobanzile la titlurile de stat locale si-au pastrat traiectoria descendenta in decursul lunii iunie, intr-un context marcat de incetinirea ratelor de inflatie si a unor indicatori economici precum vanzarile cu amanuntul.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanzile cu 25 de puncte de baza (rata de dobanda la depozite fiind acum de 3,50%) si a indicat ca va urma o noua crestere la intalnirea din luna iulie.

Inflatia din zona Euro a accelerat din nou in luna iunie, fapt ce ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue politica de majorare a dobanzii de referinta. Cifrele publicate indica o crestere anuala a preturilor de consum cu 5.4% fata de anul trecut, in linie cu asteptarile analistilor. In luna mai, inflatia a scazut de la 6.1% la 5.5%, atingand cel mai scazut nivel de dinaintea izbucnirii razboiului din Ucraina, pe fondul scaderii costurilor cu energia.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care masoara activitatea in industrie si in sectorul serviciilor, a scazut la 50,3 in iunie fata de 52,8 in mai, sugerand  ca economia se apropie de stagnare (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI).

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni  din SUA a avut o evolutie pozitiva in luna iunie (S&P500 a inregistrat o crestere lunara de 6.47%). Aceasta evolutie a avut loc in contextul unei inflatii moderate si a semnelor ca economia SUA ramane rezistenta in ciuda cresterii ratelor de dobanda.

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, presiunile inflationiste s-au diminuat in luna mai, datorita incetinirii cheltuielilor de consum. Indicele de pret al cheltuielilor de consum personal, care este monitorizat indeaproape de Rezerva Federala, a inregistrat o crestere de 0,3% fata de luna precedenta. Cresterea de la luna la luna a fost mai mica decat cea inregistrata in aprilie. Comparativ cu anul trecut, Core PCE a crescut cu 4.6%, cu 0.1% sub estimarile analistilor.

In luna iunie, Rezerva Federala (FED) nu a majorat ratele dobanzilor, adoptand ceea ce economistii numesc o “pauza inclinata spre crestere”. Totodata, membrii FOMC (Federal Open Market Committee) se mai asteapta la doua cresteri de dobanda anul acesta. Astfel, rata cheie in SUA ar ajunge la 5,75%.

Actiunile chineze s-au apreciat in luna iunie cu 3.74%, fiind in corelatie cu pietele globale de actiuni.  Dinamica  a fost sustinuta de stirile ca unele banci comerciale au decis sa reduca ratele la depozite. Acesta este un semnal puternic ca Banca Populara a Chinei va reduce ratele la urmatoarea intalnire. Sectorul manufacturier din China – un motor economic cheie al tarii – s-a contractat, in timp ce activitatea din sectorul serviciilor a crescut mai putin decat se astepta, potrivit datelor guvernamentale prezentate in cursul lunii iunie.

In  ciuda anunturilor a doua noi runde de reduceri din partea OPEC+, pretul petrolului a ramas in mare parte sub 80 de dolari pe baril deoarece piata a fost influentata mai putin de elementele fundamentale si mai mult de preocuparile macroeconomice.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!