Evolutia pietelor financiare
In luna noiembrie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:
- Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 8.92%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 8.77%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 10.70%;
- In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere de 8.52%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 0.33%;
- Bursele din Europa au inregistrat evolutii pozitive. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 7.91%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 1.80%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 9.49%;
- Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 3.44%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 4.93% fata de luna precedenta.
Adriana Sârbu
Senior Investment Analyst
Romania
Noiembrie a fost o luna cu cresteri pentru piata locala, atat pentru obligatiunile guvernamentale romanesti in moneda locala (+1.06, luna la luna), cat si pentru actiuni (BET- TR INDEX +3.44%, luna la luna). Astfel, pe fondul raportarilor in incetinire pentru datele economice, dobanzile la titlurile de stat romanesti au scazut, in special pentru maturitatile mai lungi de 5 ani.
Indicatorii macroeconomici locali au confirmat tendinta anterioara de incetinire a economiei romanesti dupa ce ratele de crestere pentru vanzarile cu amanuntul au coborat sub rata anuala de 1%. In acelasi timp, rata anuala de crestere a inflatiei a incetinit la randul ei atingand nivelul de 8.07%.
Pe plan intern, increderea in economie s-a ameliorat. Indicatorul de incredere in economie al Comisiei Europene (ESI) a crescut in noiembrie, cu 2.3 puncte, la 105.2, a treia luna consecutiva de expansiune. Evolutia exprima perspective de continuare a procesului de relansare economica post-pandemie in trimestrele urmatoare.
Zona Euro
Piata de actiuni din zona euro a fost in corelatie cu piata de actiuni din SUA, unde scaderea abrupta a inflatiei a generat un sentiment optimist in randul investitorilor. Cu toate ca pietele au inregistrat cresteri in speranta unor reduceri ale ratelor, comentariile presedintelui Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, au fost tot mai precaute. Lagarde a afirmat ca inflatia din zona euro ar putea reveni la tinta de 2% doar in cazul in care ratele raman la nivelurile actuale „suficient de mult timp”.
In trimestrul al treilea, PIB-ul zonei euro a stagnat, sub asteptari, inregistrand o crestere de 0%, ratand astfel prognoza initiala de 0.1%. De asemenea, economia Germaniei a inregistrat o scadere cu 0,8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, in contextul evolutiilor nefavorabile a cererii. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, aceasta a inregistrat o crestere trimestriala de 0.2% si o crestere anuala de 1.3%.
Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de productie si servicii, a crescut la 47.10 in noiembrie, dupa 46.5 in octombrie. Cu toate acestea, aceasta evolutie reflecta perspective pesimiste in ceea ce priveste dinamica consumului privat pe termen scurt, avand in vedere nivelurile ridicate ale presiunilor inflationiste si costurilor de finantare.
Global
Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie pozitiva in luna noiembrie, fiind sustinuta in mare parte de datele referitoare la inflatia din octombrie. Informatiile privind inflatia, care a fost mai scazuta decat estimarile pietei, au determinat investitorii sa creada ca banca centrala (Rezerva Federala a Statelor Unite) ar putea incepe sa reduca ratele dobanzii incepand cu anul viitor.
Conform asteptarilor, Rezerva Federala a Statelor Unite (FED) a decis sa mentina nivelurile actuale ale ratelor de dobanda. Presedintele Jerome Powell a continuat sa semnaleze ca suntem inca departe de tinta de 2% pentru inflatie. Insa, pe baza datelor privind inflatia, pietele anticipeaza acum o revenire a economiei SUA si se asteapta ca prima reducere de dobanda sa aiba loc in luna mai 2024.
Datele economice au prezentat un tablou mixt pentru economia SUA. A doua estimare a PIB-ului pentru trimestrul III a aratat o revizuire in sus la 5,2% (anualizat) si o crestere in trimestru II de 2,1%. Cu toate acestea, indicele compozit PMI, a ramas la 46.7, neschimbata fata de luna octombrie.
Stirile macroeconomice si climatul din piata de actiuni au determinat randamentele titlurilor de stat cu scadenta de 10 ani emise de SUA sa scada cu 60 de puncte de baza pe parcursul lunii. Principalii indici bursieri din China si Hong Kong s-au situat pe un trend descendent, care a caracterizat acest an. Aceasta tendinta vine intr-un moment in care investitorii raman pesimisti in legatura cu perspectivele economice ale Chinei, dat fiind contextul in care criza imobiliara continua sa se inrautateasca.