Septembrie 2023
Evolutia pietelor financiare
In luna septembrie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:
- Indicele american S&P 500 a inregistrat o scadere lunara de 4.87%, Dow Jones Industrial Average a marcat o scadere de 3.49%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o scadere de aproximativ de 5.81%;
- In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere de 2.34%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 3.11%;
- Bursele din Europa au urmat trendul descendent , indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de 2.85%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a depreciat cu 3.51%;
- Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 9.75%, in schimb indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 2.67% fata de luna precedenta.
Romania
Indicele BET-TR a incheiat luna septembrie cu o crestere semnificativa, de 9,75%, pe fondul aprecierii preturilor pentru companiile din sectorul energetic, ca Petrom si Hidroelectrica, dar si pentru actiunile din sectorul bancar.
Piata obligatiunilor de stat din Romania a fost influentata de climatul din pietele financiare internationale si de factorii interni in cursul lunii septembrie. Curba randamentelor s-a deplasat in sus pe scadentele medii-lungi, la 10 ani cu opt puncte baza ajung la 7,04%, cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii mai.
In ceea ce priveste indicatorii macroeconomici, incetinirea cresterii vanzarilor cu amanuntul pentru Romania sugereaza in continuare ca economia locala se afla in scadere, insa rata anuala medie de crestere a salariilor in economie se afla inca la nivelul de 15%, semnificativ peste rata inflatiei. Acest fapt conduce la rezilienta economiei in ciuda dobanzilor ridicate, dar si la adancirea dezechilibrelor macroeconomice, dupa cum s-a observat din raportul asupra deficitului de cont curent din luna septembrie. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a pastrat neschimbata rata de referinta pentru politica monetara.
Zona Euro
Pietele europene de actiuni au urmat un trend descendent deoarece Banca Centrala Europeana (BCE) a indicat ca ratele de dobanda vor ramane ridicate pentru o perioada mai lunga de timp.
La a sasea sedinta de politica monetara din septembrie Banca Centrala Europeana (BCE) a revizuit scenariul macroeconomic central (a redus prognozele pentru dinamica PIB si a majorat previziunile pentru ritmul anual al preturilor de consum) si a decis cresterea dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la nivelul de 4.5% pentru contracararea presiunilor inflationiste. Conform evaluarilor, Consiliul Guvernatorilor considera ca ratele dobanzilor cheie au atins un nivel suficient de mare pentru a fi mentinute pe termen lung, contribuind astfel la revenirea inflatiei spre tinta stabilita de 2%.
Increderea consumatorilor din Zona Euro a suferit o scadere semnificativa in luna septembrie, conform indicatorului estimat de Comisia Europeana, care a atins cel mai scazut nivel din martie, cu o valoare de doar 17,8 puncte. Aceasta evolutie reflecta perspective pesimiste pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul nivelurilor ridicate ale presiunilor inflationiste si costurilor de finantare.
Global
Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie negativa in luna septembrie influentata, in mare parte, de preocuparile cu privire la inflatie si ingrijorari legate de scenariul ca ratele dobanzilor ar putea ramâne ridicate mai mult decat se anticipa.
Conform asteptarilor, Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor de dobanda, dar a continuat sa semnaleze inca o majorare a dobanzii in acest an si mai puține reduceri de dobandă anul viitor, în conditiile in care recenta perioada de creștere economica impune o politica monetara mai stricta. Proiectiile economice ale Rezervei Federale indica o rata de dobanda de 5.1%, la sfarsitul anului 2024, in crestere fata de proiectia de 4.6% comunicata in iunie.
Randamentele obligatiunilor americane au inregistrat in luna septembrie cresteri succesive, atingand cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani. Rata de dobanda la titlurile de stat pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare in economia mondiala) a urcat la 4,494%. Evolutia recenta se datoreaza in principal ingrijorarilor legate de faptul ca Rezerva Federala (FED) va mentine dobanda de referinta la un nivel ridicat in continuare. Efectul cresterii randamentelor a fost negativ pentru majoritatea claselor de active, atat pentru cele din tarile dezvoltate cat si pentru cele din tarile emergente.
Actiunile chineze au inregistrat scaderi in septembrie in conditiile in care preocuparile legate de incetinirea economiei persista, iar situatia pietei imobiliare si a sistemului bancar continua sa limiteze apetitul pentru risc al investitorilor.