Cine alege să își direcționeze economiile către investițiile bursiere, înseamnă că este o persoană care tolerează bine riscul, este temeinic informată și atentă la fluctuațiile și volumele tranzacționate zilnic la Bursa de Valori Bucureșți.
Există două modalități de a investi în acțiuni, pe piață internă:
- Printr-un intermediar de servicii financiare (broker);
- Printr-un fond de indice, administrat de o societate de administrare a investițiilor (SAI).
Dacă vă decideți să investiți la bursă prin intermediul unui broker, asigurați-vă înainte de a face prima tranzacție că acesta este înregistrat la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Brokerul are obligația de a găsi cele mai bune prețuri și cele mai bune tranzacții pentru clientul său, însă vă poate condiţiona o sumă minimă de tranzacționare (care este de ordinul miilor de lei) și va încasa un comision care reprezintă un procentaj din rulajul dumneavoastră, din fiecare tranzacţie încheiată.
A două modalitate de a investi pe bursă este aceea de a apela la administratorii de fonduri, care au în portofoliu fonduri de indici, fonduri ce replică în structura portofoliului investitional structura unui indice BVB.
Ce presupune investiţia într-un fond de indici? Ca orice alt investitor într-un fond mutual, trebuie ca la prima adeziune să cumpărați cel puțin o unitate de fond în fondul respectiv; în general, valoarea unei unităţi de fond poate ajunge până 300 de lei. Această suma va asigura diversificarea, expunerea, pe toate acțiunile componente ale indicelui bursier respectiv. Spre exempu, indicele BET Index are în componenţa sa 16 companii, BET XT – 25 de companii, iar BET-FI Index are 6 acțiuni componente; ei bine, cu suma de 300 de lei puteţi să aveți acoperire (diversificare) pe toate acțiunile unui indice, ceea ce un broker nu poate oferi cu aceeași sumă.
Pentru o mai bună înțelegere, am simulat o investiție individuală de 10.000 de lei (suma minimă de rulaj pe care unii brokeri o impun) pentru a obține expunere pe toate acțiunile componente ale indicelui bursier BET.
Sursa: www.bvb.ro, date valabile la 13.06.2019
După cum se poate observa, această sumă nu poate acoperi toate componentele indicelui și, mai mult decât atât, un broker nu poate cumpăra fracţii de acțiuni. După ce ați investit, trebuie să urmăriţi fluctuaţiile bursiere zilnice, ca în funcție de acestea să faceţi următoarele tranzacţii. Presupunând că doriți să investiți individual în doar câteva dintre componentele unui indice bursier, statistica ne demonstrează că făcând această alegere suntem cu atât mai expuși riscului, pentru că pe perioade de 3-5 ani, companiile pot înregistra fluctuaţii majore pe piața bursieră, fapt ce influenţează implicit și valoarea acțiunilor.
Spre deosebire de investitorii individuali, investitorii fondurilor de indici beneficiază de un risc mai scăzut, datorită diversificării, conform structurii indicelui bursier; pentru aceștia, recomandarea este să își asume un comportament investițional constant, investind atât în perioadele de vârf, cât și în perioadele de declin ale bursei, pentru a contralabansa volatilitatea inerentă. Dar să nu uităm că riscul asumat de investitorii în acțiuni este direct proporțional cu randamentele furnizate de acestea, iar pe termen lung (10 – 20 de ani), rezultatele pot fi spectaculoase și recompensează efortul și răbdarea investitorilor.
Aceste informații nu sunt recomandări de investiții, fiecare investitor fiind direct răspunzător pentru deciziile luate ca urmare a configurării profilului de risc, setării obiectivelor personale, a perioadei de timp vizate și stabilirii sumelor investite constant.
Monica Eftimiu – Manager Marketing si Comunicare SAI Certinvest
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.