Inflatia, numarul locurilor de munca active, ratele dobânzilor si alti factori care se schimba pe masura ce economiile se extind si se contracta pot afecta performanta investitiilor. Daca intelegi modul in care diverse instrumente financiare au performant in diferite puncte ale ciclului economic poti sa identifici mai usor atat oportunitatile de investitii, cat si riscurile aferente.
Ce inseamna recesiune si cum influenteaza evolutia burselor?
Recesiunea economica este definita de scaderea activitatii economice pe o perioada de cel putin doua trimestre consecutive. Recesiunea este masurata de mai multi indicatori macroeconomici, precum produsul intern brut (PIB), statistica fortei de munca, evolutia productiei industriale si a vânzarilor cu amanuntul. Investitia in astfel de circumstante implica un risc mai mare, deoarece volatilitatea pietei este ridicata, iar viitorul este unul incert.
Recesiunea are un impact semnificativ asupra pietelor financiare deoarece influenteaza preturile activelor, volatilitatea si comportamentul investitorilor. Iata câteva dintre efectele recesiunii asupra pietelor financiare:
- Scaderea preturilor actiunilor: In timpul recesiunii, investitorii pot deveni mai pesimisti cu privire la perspectivele economice si profiturile companiilor. Acest lucru poate duce la o scadere a preturilor actiunilor pe piata de capital.
- Volatilitate crescuta: Preturile actiunilor pot fluctua semnificativ pe masura ce investitorii raspund la stirile economice si la evolutia indicatorilor macroeconomici. Aceasta volatilitate poate crea oportunitati de investitii sau poate determina investitorii sa fie mai prudenti.
- Scaderea randamentelor obligatiunilor: De obicei, in timpul recesiunii, bancile centrale reduc ratele dobânzilor pentru a stimula economia. Acest lucru poate determina scaderea randamentelor obligatiunilor pe masura ce preturile acestora cresc.
- Reducerea lichiditatii: In timpul recesiunii, lichiditatea pe piete poate scadea, deoarece investitorii sunt mai reticenti sa investeasca.
Cum navigam prin incertitudine?
In general, in perioadele incerte si cu volatilitate crescuta a burselor când se vehiculeaza posibilitatea unei recesiuni puternice, este usor sa devii confuz asupra deciziilor de investitii.
Desi nu exista nicio investitie cu adevarat „rezistenta la recesiune”, unele instrumente financiare si strategii iti pot oferi o anumita plasa de siguranta, chiar si in vremuri tulburi. Mai jos avem o lista cu cele mai eficiente metode de alocare a capitalului in timpul unei recesiuni.
1. Diversifica-te prin fonduri de indici
Statistic, pe orizonturi largi de timp, foarte putine actiuni au obtinut constant randamente (cresteri) mai bune decât indicii din care fac parte; pe termen scurt de timp, unele actiuni pot inregistra performante mai mari decât indicii, dar este putin probabil ca investitorii sa le aleaga pe acestea in mod constant. Din acest motiv, fondurile de indici sunt o modalitate eficienta pentru investitorii ca tine de a investi in piata de capital in perioada de recesiune. In momentul in care cumperi un indice bursier – cumperi un cos diversificat de actiuni, prin urmare, riscul este distribuit pe mai multe instrumente, ceea ce reduce impactul negativ al performantei slabe a unei singure actiuni. In acelasi timp, nu trebuie sa fii specialist, nu trebuie sa iti aloci timp urmarind evolutiile burselor, iar investitiile tale sunt administrate de echipe cu expertiza investitionala.
Daca ne uitam la graficul de mai jos observam ca indicele S&P500, indicele reprezentativ al bursei din SUA a obtinut un randament anualizat de 15.81% (In Lei). In aceeasi perioada, indicele bursier BET (cel mai reprezentativ al Bursei de Valori din Romania) a obtinut un randament anualizat de 17.85%, in ciuda scaderilor temporare cu care s-a confruntat pe parcurs.
Sursa Bloomberg
2. Investeste in companii care platesc dividende
Atunci când pietele inregistreaza corectii, actiunile care platesc dividende pot fi o investitie buna. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca, in general, companiile care platesc dividende constante sunt stabile si mai rezistente la socurile economice.
Cum functioneaza dividendele? Dividendele reprezinta profitul unei companii distribuit actionarilor sai. Actionarii (detinatorii actiunilor companiei) primesc dividende in functie de numarul de actiuni pe care le detin la data de referinta. Companiile nu sunt obligate sa plateasca dividende. Aceasta depinde atât de rezultatul financiar anual cât si de intentia de distribuire a profitului.
3. Ai grija sa ai actiuni rezistente la recesiune in portofoliul tau
In perioadele de recesiune, ar trebuie sa iti indrepti atentia catre actiunile rezistente la acest eveniment. Dar cum poti identifica acele actiuni ale companiilor care prospera in timpul unei recesiuni? E simplu! Trebuie sa investesti in companii cu fundamente solide (venituri si profituri constante inainte de recesiune si potential pentru redresare dupa recesiune), in special bilanturi puternice si un nivel scazut al datoriei. In plus, actiunile ideale pentru recesiune ar trebui sa aiba fluxuri de numerar stabile si previzibile. Adesea, aceste companii anticiclice se gasesc in industriile care au demonstrat istoric ca pot naviga cu succes prin vremuri dificile.
Mai jos prezentam câteva industrii, care pot fi considerate relativ rezistente la recesiune:
- Domeniul medical: asistenta medicala este esentiala pe tot parcursul anului. Oamenii au nevoie in mod constant de servicii medicale (medicamente) si sunt unele dintre putinele resurse care nu vor fi reduse. Acest lucru explica de ce sectoarele farmaceutice si de asistenta medicala sunt considerate sectoare de actiuni defensive.
- Bunuri de Larg Consum (Consumabile): Produsele de baza, cum ar fi alimentele, produsele de igiena personala si alte bunuri esentiale, sunt necesare indiferent de starea economiei, ceea ce inseamna ca acestea sunt intotdeauna solicitate. Datorita faptului ca reusesc sa pastreze o cerere stabila pentru produsele lor, companiile de bunuri de consum au un flux constant de venituri, chiar si in timpul crizelor financiare.
- Utilitati (energie electrica, gaz, apa): Companiile de utilitati ofera servicii esentiale, iar cererea pentru aceste servicii este in general stabila in timpul recesiunilor. De regula, nu sunt actiunile cu cea mai rapida crestere, dar sunt caracterizate de cresterea pe termen lung si de plati constante de dividende.
- Tehnologie si Comunicatii: Unele segmente ale sectorului tehnologic pot sa se descurce bine in timpul recesiunilor, deoarece tehnologia este prezenta in viata de zi cu zi. Exista multe companii solide in aceste industrii, care au reusit sa isi consolideze pozitia. In timpul unei recesiuni ar fi indicat expunerea cel putin minora la acest sector vital.
4. Obligatiunile pot actiona ca un refugiu pentru investitori
Când economia este intr-o stare buna, obligatiunile tind sa fie mai putin populare, deoarece investitorii sunt dispusi sa isi asume riscuri mai mari pentru randamente mai bune. Cu toate acestea, pe masura ce economia incepe sa se confrunte cu o recesiune si apar corectii pe piata de actiuni, obligatiunile guvernamentale si randamentele lor stabile devin mai atractive. In aceste momente, obligatiunile pot actiona ca un refugiu pentru investitori.
5. Investeste pe termen lung
Daca renunti atunci când lucrurile devin grele ar putea insemna marcarea pierderilor. Daca piata revine (si din punct de vedere istoric a facut-o intotdeauna), vei rata urmatoarea crestere.
Este important sa luam in considerare modul in care s-au comportat pietele in mod traditional. Pietele de actiuni au avut istoric ani buni si rai, dar, intotdeauna, a existat tendinta ascendenta de-a lungul timpului. Desigur, performanta trecuta nu este o garantie a rezultatelor viitoare. Insa, investitiile s-au descurcat deosebit de bine pe perioade mai lungi de timp. Totusi, este esential sa tii cont ca, pe lânga fluctuatiile de pret, exista si riscul ca unele companii sa dea faliment, ceea ce ar putea duce la pierderea totala a sumei investite. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie sa monitorizezi in mod constant detinerile/emitentii din portofoliul tau.
Modele de recesiune economica
Intelegerea si analiza modelelor de recesiune economica te ajuta sa iti faci o idee despre intensitate si durate unei astfel de perioade. Iata care sunt cele mai importante modele de recesiune economica, descrise de catre economisti :
Modelul de recesiune economica in forma de V se caracterizeaza printr-un declin economic abrupt si scurt, urmat de o redresare rapida, adesea depasind nivelurile economice anterioare. Este un scenariu optimist care sugereaza ca recesiunea este temporara si economia revine rapid la normal. Recesiunea din 2020, cauzata de pandemia COVID-19 este un exemplu recent de recesiune in forma de V. Economia a suferit o scadere abrupta si severa in primavara lui 2020, in contextul pandemiei globale. Cu toate acestea, guvernele si bancile centrale au intervenit rapid cu masuri de stimulare masive, ceea ce a condus la o redresare relativ rapida a pietelor financiare si a economiei in multe tari.
Modelul de recesiune in forma de U este caracterizat de o perioada de declin economic semnificativ, urmata de o perioada de stagnare economica si, in cele din urma, de o redresare graduala a economiei. Diferenta principala fata de modelul in forma de V consta in faptul ca redresarea in forma de U este mai lenta.
Un exemplu este recesiunea globala din 2008-2009. Dupa criza financiara globala din 2008, multe economii au experimentat o recesiune in forma de U. Dupa colapsul pietelor financiare si scaderea economica initiala, urmata de perioade de incertitudine si stagnare, economiile au inceput sa se redreseze treptat in urmatorii ani.
Modelul de recesiune economica in forma de W este caracterizat de doua perioade de declin economic, separate de o perioada de crestere. Cu alte cuvinte, economia trece printr-o recesiune, apoi se redreseaza, urmata de o noua recesiune, inainte de a reveni din nou la crestere. Acest model sugereaza o instabilitate economica semnificativa pe parcursul perioadei respective.
Un exemplu istoric al acestui tip de recesiune este criza economica din anii 1980 din Marea Britanie. Dupa o recesiune initiala in 1980, economia a aratat semne de redresare in 1981, doar pentru a intra din nou in recesiune pâna in 1982. Acest model de “W” a fost cauzat in mare parte de politica monetara stricta implementata pentru a combate inflatia, care a dus la cresterea ratelor dobânzilor si a redus cheltuielile de consum si investitiile.
Modelul de recesiune economica in forma de L de recesiune economica este un model complex si sever de recesiune economica ce se poate transforma in depresiune, fiindca se intinde pe mai multi ani.
Un exemplu de recesiune in forma de L este perioada post-criza financiara din Japonia din anii 1990, cunoscuta si sub numele de „Deceniul pierdut”. Dupa prabusirea pietei imobiliare si financiare, economia japoneza a suferit o lunga perioada de stagnare economica si deflatie, care a durat mai mult de un deceniu.
Concluzii:
- Unele investitii au inregistrat performante asemanatoare in perioadele de recesiune din trecut. Cu toate acestea, nimeni nu poate prezice cu exactitate comportamentul pietei bursiere si reactiile oamenilor pe termen scurt. Este prudent sa-ti mentii strategia de investitii in timpul unei recesiuni, pentru a putea beneficia de o eventuala redresare.
- Exista intotdeauna companii care sunt percepute ca fiind mai rezistente la recesiune comparativ cu industriile care sufera cel mai mult.
- Trebui sa fii pregatit pentru astfel de circumstante, deoarece recesiunea iti va afecta portofoliul, dar poate, totodata, sa iti ofere si posibilitati de investitii avantajoase.
Adriana Sarbu – Senior Investment Analyst
Articol publicat pe 11 octombrie 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.