Este de inteles ca investitorii sa intre in panica atunci cand pietele sufera un declin brusc. Si asta ne poate afecta pe toti, indiferent cat de familiarizati suntem cu pietele financiare.
Din pacate, acest sentiment de panica nu este prietenul nostru. Panica ne poate determina sa ne comportam intr-un mod care este in conflict direct cu interesele noastre. Primul lucru care se poate intampla este ca investitorii sa reactioneze rapid la orice stire – buna sau rea – iar nevoia de siguranta ii poate determina pe unii sa-si retraga banii complet de pe bursa.
Deteriorarea perspectivelor economice este o cauza semnificativa a pesimismului care planeaza asupra pietei de capital. Dar nu este totul atat de negru precum pare.
Sa aruncam o privire in urma la cele mai mari prabusiri bursiere din istoria recenta si sa vedem ce s-a intamplat dupa.
- Criza energetica 1973, cunoscuta si sub numele de „socul petrolului”, a fost o perioada de crestere vertiginoasa a preturilor la energie ca urmare a unui embargo al natiunilor arabe producatoare de petrol, ca raspuns la sprijinul SUA pentru Israel. In aceasta perioada, pretul barilului de petrol a devenit aproape de patru ori mai scump in mai putin de un an, afectand toate sectoarele economiei.
Sursa: Bloomberg
Pietele financiare s-au prabusit cu 45% in 24 de luni, intre 1974-1975. Au revenit, insa, ulterior, si au castigat 300% in urmatorii 12 ani (1975-1987) – in termeni de Dow Jones Industrial Average Index.
- „Lunea neagra” 1987. Pe 19 octombrie 1987, pietele financiare din SUA au scazut cu peste 20% intr-o singura zi. Pe langa panica investitorilor, un alt factor care a jucat un rol major in declinul brusc si rapid a fost practica „asigurarii de portofoliu”, o strategie de tranzactionare automata care folosea futures pe indicii bursieri ca hedging de portofoliu. Problema a fost ca majoritatea firmelor de pe Wall Street foloseau aceeasi strategie, iar cand preturile au scazut, pierderile au crescut exponential.
Sursa: Bloomberg
Actiunile nord-americane s-au prabusit cu 38% in doua luni in 1987. Au revenit si au castigat ulterior 561% in 12 ani, perioada 1987 – 2000 – in termeni de Dow Jones Industrial Average Index.
- O alta criza celebra este „Bula dotcom”, cauzata de speculatii in industria „dotcom”, companii bazate pe internet. Bula dotcom a fost asociata, in special, cu indicele NASDAQ Composite, care a crescut cu 582% din ianuarie 1995 pana in martie 2000. Pe perioada crizei, NASDAQ a scazut cu 75% din martie 2000 pana in octombrie 2002, stergand cea mai mare parte a castigurilor anterioare.
Sursa: Bloomberg
In termeni de Dow Jones Industrial Average, piata s-a prabusit cu 36% in 24 de luni din 2001-2003. Ulterior, si-a revenit si a marcat un castig de 86% in urmatorii patru ani (2003 – 2007).
Putem observa ca in perioade de criza, pe termen scurt, pietele pot fi riscante si imprevizibile. Dar pe termen lung, pietele tind sa fie sigure si previzibile. Aceasta afirmatie are argumentul ca in ultimii 50 de ani, bursele americane, spre exemplu, au atins un randament anual compus de peste 10% cu dividende reinvestite.
Iar lectiile pe care le putem invata din crizele anterioare ar fi urmatoarele:
- Dupa fiecare prabusire a pietei, bursele nu numai ca isi vor recupera pierderile, dar vor genera castiguri substantiale in urmatorii cativa ani;
- In loc sa intrati in panica si sa vindeti in pierdere, aceasta scadere („bearish markets”) ar trebui sa fie si o oportunitate de cumparare pe termen lung pentru cei care pot adauga noi pozitii pe actiuni.
Razvan Popa – Chief Risk Officer
Articol publicat pe 31 mai 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.