Skip to main content

Investitiile, chiar si cu sume mici, dar constante, pot fi o modalitate excelenta de a-ti asigura un viitor financiar fara griji. Principiul este unul simplu: cu cat banii tai au mai mult timp pentru a creste, cu atat iti imbunatatesti randamentul cumulat obtinut.

Pe langa un randament mai bun, investitia la intervale regulate mai ofera si alte avantaje:

Simplitatea

Trebuie doar sa economisesti o suma fixa din venitul lunar, pe care sa o plasezi in fonduri de investitii (corelate cu obiectivele tale financiare si toleranta la risc). In acest mod, nu trebuie sa monitorizezi periodic evolutia pietelor si nici sa incerci sa intuiesti cum vor evolua acestea.

Pentru a simplifica procesul investitional, am creat pentru investitori, platforma InvestOnline. Prin intermediul acesteia, un client isi poate selecta un fond, o suma de investit si o anumita zi (data) din luna, iar sumele se investesc automat, fara cost, chiar la data mentionata de investitor.

Disciplina

Evident, strategiile de investitii recurente va incurajeaza sa economisiti mai mult, iar adoptarea unui astfel de comportament financiar este una dintre regulile de baza pentru a-ti asigura independenta financiara.

Efectul dobanzii compuse: daca investesti periodic sume mici de bani (zilnic, saptamanal, lunar), acestea genereaza castiguri, care la randul lor sunt reinvestite si, in acest fel, castigul potential creste.

Randamente optimizate pe orizonturi lungi de timp

Pietele financiare cresc pe termen lung, iar investind regulat, prin intermediul fondurilor de investitii imbunatatim randamentul cumulat obtinut.

Elimina investirea emotionala

Comportamentul investitorilor nu este intotdeauna unul rational, stim asta. Tocmai de aceea, prin crearea unui mecanism de investitii automat, ne putem asigura ca ne deconectam de la emotiile puternice, deoarece atat suma, cat si perioada sunt predeterminate.

Recurenta – confortul unei solutii in conditii de piata dificile

Cand pietele sunt in crestere este greu sa estimam evolutia acestora. Totodata, atunci cand inregistreaza corectii, ne putem lasa, uneori, coplesiti de emotii si este greu sa gasim confortul psihic pentru a lua decizii investitionale. Solutia in astfel de situatii este adoptarea unui comportament investitional prestabilit. Astfel, reusim sa transformam corectiile pietelor intr-o oportunitate de investitii.

Dupa cum se vede si in graficul de mai jos, in ultimii 20 de ani, indicii bursieri au inregistrat corectii (scaderi) importante. Cu toate acestea, de fiecare data, piata de capital si-a revenit si a crescut peste nivelul maxim din care a suferit scaderea. Daca ne uitam la indicele S&P500, maximul post criza a fost in toamna anului 2007 iar minimul a fost atins abia in primavara anului 2009, in timp ce in Romania, maximum post criza a fost in august 2007, iar minimum abia in februarie 2009. Astfel, corectia a durat mai mult de un an.

Bineinteles, nimeni nu stie cand preturile sunt la cote maxime sau minime(pe termen mediu sau lung), dar, investind in mod constant, cu cat este mai lunga scaderea, cu atat cumperi la un pret mai mic, un timp indelungat. Atunci cand indicele se inscrie pe un trend ascendent, faptul ca ai cumparat la ‘’discount’’, se traduce intr-un cost mediu de achizitie favorabil.

evolutia pietelor in ultimii 20 de ani


Recurenta in practica

In perioada 2003-2023, indicele S&P500 (cel mai reprezentativ pentru Bursa de Valori din SUA) a obtinut un randament anualizat de 11.16%, in ciuda scaderilor temporare cu care s-a confruntat pe parcurs. In aceeasi perioada, indicele bursier BET (cel mai reprezentativ al Bursei de Valori din Romania) a obtinut un randament anualizat de 14.66%. In simularea noastra luam in calcul randamentul mediu de 12.00%.

Cu titlu de exemplu,  un calcul simplu ne arata ca investirea a 500 Lei/luna timp de 20 ani intr-un fond cu expunere pe actiuni, la un randament mediu anual de 12% ar insemna ca la final vei avea in cont suma de 494.628 Lei. Cu alte cuvinte, la sfarsitul perioadei, daca investim in mod constant, indiferent de ciclurile economice, reusim sa profitam si de scaderi si vom obtine un cost mediu ponderat de achizitie foarte bun.

Desigur, performanta trecuta nu reprezinta o garantie a rezultatelor viitoare. Insa, statistica a demonstrat ca pietele de actiuni au avut in istoric ani buni si ani rai, dar, intotdeauna au avut o tendinta ascendenta pe termen lung.

Rezultatele obtinute sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Suma economisita/ lunarRON 500
Randament (%)12
Perioadaaprilie 03- aprilie 23
Suma investita RON 120,000
Randament obtinutRON 374,628
Suma investita plus randamentul obtinutRON 494,628

Concluzii

  • Incepe cat mai devreme. Succesul investitiei nu provine din sincronizarea pietei, ci vine din cat mai mult timp petrecut pe pietele de capital.
  • Este recomandat sa investesti in mod regulat, chiar si sume mici. Astfel, reusesti sa neutralizezi perioadele de volatilitate si sa iti optimizezi sansele de a obtine un randament mai bun.
  • Investeste pe termen lung. Este important sa ramai increzator in investitia ta pe termen lung, chiar daca, pe termen scurt, vei intalni momente de volatilitate crescuta pe pietele financiare.
  • Puterea dobanzii compuse este importanta. Alege fonduri mutuale care reinvestesc veniturile obtinute (cupoane sau dividende).
  • Sa nu abandonam strategia de investitii. Panica si incertitudinea sunt sentimente resimtite de toti investitorii, in special de investitorii retail cu experienta redusa pe piata de capital. Astfel, uneori, investitorii se pot lasa coplesiti de emotii daca nu sunt ancorati puternic in obiectivele lor. Tocmai de aceea, daca investim periodic sume mici, limitam posibilitatea de a lua decizii impulsive sau pripite.

Adriana Sarbu – Senior Investment Analyst

Articol publicat pe 09 iunie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.