V-ati intrebat vreodata de ce lucrurile tind spre medie? De ce unele evenimente sunt mai probabile decat altele? Ei bine, raspunsul la aceste intrebari se numeste distributia normala si este un concept folosit pentru a intelege si a prezice tiparele din date. Dar cum poate fi aplicat acest concept in investitii?
Principiul afirma ca multe rezultate financiare urmeaza o curba in forma de clopot; totodata poate oferi informatii valoroase despre probabilitatea randamentelor diferite ale investitiilor detinute. Intelegand ideea fundamentala, putem fi mai bine echipati pentru a evalua relatia risc-randament a portofoliului investitional, pentru a face alegeri mai bine documentate si pentru a ne atinge obiectivele financiare. In acest articol vom descompune distributia normala in termeni simpli si usor de inteles, pentru a descoperi „magia Clopotului lui Gauss”.
Sa ne imaginam ca avem o punga mare de bile si ca vrem sa stim cate bile sunt in punga. Nu le putem numara una cate una, asa ca incepem sa scuturam punga si sa scoatem bilele. Observam ca majoritatea bilelor pe care le scoatem sunt cam de aceeasi marime, dar din cand in cand cate o bila scoasa este foarte mare sau foarte mica. Aceasta este o distributie – un mod de a privi o gramada mare de numere si de a intelege cum sunt raspandite. Astfel observam ca majoritatea obiectelor dintr-un grup sunt aproximativ la fel, dar vor exista si cateva care sunt diferite. In acest caz, sacul de bile este „distributia normala”, iar bilele sunt ca obiectele masurate.
Distributia normala este adesea prezentata ca o curba in forma de clopot (Clopotul lui Gauss). Mijlocul curbei, cunoscut si sub numele de varf, este locul in care se afla cele mai frecvente valori intalnite. Pe masura ce ne indepartam de mijlocul curbei, exista din ce in ce mai putine valori. Acesta este motivul pentru care curba se contureaza pe ambele parti simetric. La fel ca intr-o clasa, este probabil ca putini elevi sa obtina nota 9 sau mai mult, la fel si putini elevi sa obtina nota 5 sau mai putin. Cele mai probabile note sunt in intervalul 7-8.
Distributia normala este de fapt o distributie foarte comuna si chiar intalnita in viata de zi cu zi. Inaltimea populatiei, de exemplu, este distribuita normal. Daca am masura inaltimea tuturor barbatilor adulti si realizam o histrograma a datelor, graficul ar avea o curba in forma de clopot cu varful curbei la inaltimea medie. Practic, putem spune ca o multime de oameni au o inaltime medie sau aproape de medie, mai putini oameni sunt semnificativ mai inalti sau semnificativ mai scunzi decat media si foarte putini oameni sunt extrem de inalti sau extrem de scunzi.
Distributia normala poate fi descrisa cu ajutorul a doua masuri: media si abaterea standard. Media spune unde se afla centrul curbei clopotului, iar abaterea standard spune cat de mult ne abatem de la medie. Distributia normala este utilizata in multe domenii, cum ar fi statistica, finantele si fizica. In finante, distributia normala este utilizata pentru a modela distributia preturilor actiunilor. Ideea este ca, de-a lungul timpului, randamentele actiunilor vor tinde sa urmeze o distributie normala, cu majoritatea randamentelor grupate in jurul mediei si cu tot mai putine care se abat de la medie pe masura ce ne indepartam de aceasta. Acest lucru inseamna ca investitorii pot utiliza distributia normala pentru a estima probabilitatea unor niveluri diferite de rentabilitate pentru o investitie.
Notiuni aplicabile in investitii:
- Revenirea la medie: Se presupune ca randamentele tind sa se inverseze, ceea ce inseamna ca randamentele care se abat mult de la medie vor tinde sa revina spre medie in timp;
- Forma simetrica: Forma curbei este simetrica, reflectand probabilitatea egala ca randamentele sa se situeze sub sau peste asteptarile investitorilor;
- Evaluarea riscului: Distributia normala poate fi utilizata pentru a evalua riscul, intrucat o abatere standard mai mare este asociata unei investitii mai riscante, deoarece aduce mai multa incertitudine;
- Randamente istorice: Clopotul lui Gauss poate fi utilizat pentru a analiza randamentele istorice si pentru a face proiectii cu privire la randamentele viitoare, dar este important sa luam in considerare si alti factori, cum ar fi conditiile de piata, evenimentele economice si factorii specifici companiei care pot avea un impact asupra randamentelor.
In domeniul investitiilor, distributia normala nu este utilizata doar pentru a modela randamentele asteptate ale diferitelor oportunitati de investitii, ci si pentru a modela asteptarile investitorilor. Investitorii tind sa aiba o anumita asteptare cu privire la cat de mult vor castiga dintr-un plasament si cat de riscant este aceasta.
Este important de retinut ca normalitatea este o perspectiva pe un orizont de timp definit, nu un standard universal valabil. Evenimentele recente au pus la indoiala presupunerile noastre cu privire la ceea ce este normal. In general ne-au invatat ca ceea ce este considerat normal se poate schimba rapid si neasteptat. Normalitatea este in jurul mediei, iar daca media se modifica de-a lungul timpului, atunci si „normalitatea” se modifica.
Valentin Stanciu – Administrator de Risc
Articol publicat pe 2 februarie 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.