Cele mai mari erori de investitie nu provin din factori informationali sau analitici, ci din cei psihologici. Mai exact spus, din frica de pierdere, generata de prezumtii, zvonuri sau interpretari, bazate pe corelatii false sau neadecvate.
Se spune ca trei ingrediente contribuie la succesul investitorilor: agresivitatea, sincronizarea si abilitatea desi, daca ai suficienta agresivitate la momentul potrivit, nu ai nevoie de atat de multa abilitate.
Nu de putine ori, investitori experimentati, cu portofolii investitionale ce marcau randamente superioare, au vandut pe baza unor zvonuri ce preziceau viitoare “crize” si scaderi majore ale pietei. Vrand sa dea dovada de capacitate de analiza si predictie, au lichidat investitiile pe baza zvonurilor, din dorinta de a nu rata profitul. Numai ca acea “criza previzionata” nu a venit atunci, ci ani mai tarziu.
Dar care sunt stalpii de sustinere ai investitorilor in momentele dificile? Rabdarea, temperarea impulsului de a vinde investitia, indreptarea atentiei catre oportunitatile crizei. Si totusi, de ce si ce se intampla atunci cand… scad pietele?
The greater fool theory
Pietele marcheaza declinuri nu pentru ca o putere nevazuta scade preturile, ci pentru ca o buna parte dintre investitorii activi cedeaza emotional si nu tolereaza riscul asumat la momentul achizitiilor activelor. Howard Marks, cofondatorul Oaktree Capital Management, spunea: “Exista investitori vechi si exista investitori indrazneti, dar nu exista investitori indrazneti vechi.”
The greater fool theory (Teoria celui mai mare nesabuit) sustine ca “Pietele sunt afectate de o multime de credinte si asteptari irationale ale participantilor la piata” pentru ca fiecare investitor se asteapta ca intotdeauna sa existe un alt investitor mai “nesabuit decat el”, care va plati “prosteste” un pret mai mare decat valoarea intrinseca a unui activ.
Practic, fiecare investitor isi propune sa castige bani speculand pe viitoare cresteri de pret, deoarece exista intotdeauna “un nesabuit mai mare” decat el, dispus sa plateasca mai mult decat pretul sau de achizitie.
Conform acestei teorii, planul de investitii se bazeaza pe presupunerea ca altcineva va ramane blocat cu o investitie atunci cand o bula speculativa se sparge in cele din urma, pe masura ce oamenii incep sa realizeze ca pretul unei investitii este nerealist de mare. Scopul acestei teorii nu este sa le ofere investitorilor o strategie de tranzacționare bazata pe gasirea “nesabuitilor”, ci doar pentru a explica modul in care se pot forma bule speculative.
Tu trebuie sa te asiguri ca “cel mai mare nesabuit” nu esti tu.
Abordarea acestei teorii, in loc sa se concentreze pe incercarea de a discerne cu exactitate valoarea intrinseca a unei investitii, se concentreaza pe simpla incercare de a determina probabilitatea ca poti vinde investitia altcuiva la un pret mai mare decat ceea ce ai platit tu.
Evenimentele negative care influenteaza piata pot avea un impact coplesitor asupra rentabilitatii unei investitii pe o anumita perioada de timp. Important este sa nu uitam obiectivele pentru care investim si sa investim doar sumele pe care ni le permitem. De asemenea, este important si sa pastram investitia pe termen lung, pentru a “calma” perioadele cu volatilitate ridicata, cum sunt crizele generate de pandemia COVID-19 sau a razboiului din Ucraina.
Cum poti evita erorile de investitii?
- Nu urma orbeste turma. Nu poti intreprinde actiuni ca toti ceilalti si sa te astepti sa ii depasesti.
- Fa cercetari, analizeaza datele pe care le ai la dispozitie si urmeaza propriul plan.
- Adopta o strategie pe termen lung pentru investitii, pentru a “calma” volatilitatile.
- Diversifica-ti portofoliul. Asigura-te ca detii un portofoliu care sa corepunda obiectivelor tale, cu un grad de risc suportabil si in momentele de scadere ale pietei, care sa contina active necorelate.
- Controleaza-ti lacomia si rezista tentatiei de a incerca sa castigi bani multi intr-o perioada scurta de timp.
- Intelege ca nu exista nimic sigur pe piata, nici macar o inflatie continua a preturilor.
- Traiesti propriul plan de viata, asadar adapteaza informatiile si achizitiile in functie de planul de economisire pe care ti-l permiti, fara a face speculatii.
- Asigura-te de acuratetea surselor tale de informare, cauta informatiile oferite de specialistii acreditati.
- Intelege ca orice decizie de investitie poate fi contestata, ca poarta cu ea sansa de succes si nesansa esecului.
- Fii constient de valoarea economiilor tale.
In concluzie, investitia nu este un concurs de popularitate, iar piata este moderata de comportamentul investitorilor.
Regula este una simpla: castigi cand faci alegerea corecta si pierzi cand gresesti.
Monica Eftimiu – Manager Marketing si Comunicare SAI Certinvest
Articol publicat pe 27 ianuarie 2023
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.