Dacă întrebai în jurul tău – prieteni, colegi, familia – unde se pregăteau în anii trecuți să își petreacă vacanța, o mare parte îți indica o destinație din afara României; anul acesta lucrurile s-au schimbat, din motive bine știute. Atunci când ne proiectăm vacanța, luăm în considerare câteva aspecte:
- Ce ni se potrivește;
- Bugetul alocat;
- Persoanele cu care te poți sfătui pentru cea mai bună variantă (prietenii, familia, agenții de turism) pentru a-ți petrece concediul în cel mai bun mod cu putință.
O altă parte a răspunsurilor este acela al petrecerii concediilor în România. Pentru toți aceia care vor să meargă în concediu, cel mai important lucru era confortul. Nu ne-am propus să criticăm nicio alegere pentru că fiecare merge acolo unde consideră.
Când vine vorba însă despre investiții pe burse, în rândul investitorilor persistă această întrebare: bursă străină, instrumente străine sau bursa românească ? Dacă în exemplul alegerii concediului există șansa să întrebi o agenție de turism ce sfaturi poate să îți dea (acesta este obiectul muncii sale – sfătuirea clienților pentru cele mai bune oferte turistice), în ceea ce privește piețele bursiere primul lucrul pe care trebuie să îl faci este să contactezi pe cineva care lucrează pe aceste piețe bursiere, adică un specialist (broker, administrator de fonduri de investiții sau consultanți de investiții).
Prin urmare, apelează cu încredere la specialiști pentru că aceștia te vor îndruma în cunoștință de cauză. Sigur că poți să apelezi și la cunoștințe, dar un concediu nepotrivit nu este similar unei investiții nepotrivite. Așa că părerea mea este să te gândești de două ori înainte de a alege piețele bursiere pe care dorești să investești.
Un alt sfat pe care poate să ți-l dea un specialist al pieței de capital se referă la instrumentele de pe piețele bursiere care ți se potrivesc. Dacă ne referim doar la acțiuni și obligațiuni, lucrurile nu sunt foarte complicate pe nicio piață, indiferent dacă este din România sau din alte țări. Există însă câteva diferențe între bursele străine și cele românești.
Una dintre diferențe este aceea că s-ar putea să fii mai bine documentat cu privire la un instrument achiziționat de pe piață românească, decât de pe piețele internaționale. Nu o să intru în detalii, dar bursa românească și presa de specialitate reflectă foarte bine ceea ce se întâmplă cu emitenții de acțiuni și de obligațiuni.
Opinia mea este că în mod cert poți să fii mult mai bine informat despre ceea ce se întâmplă cu majoritarea emitenților listați la Bursa de Valori Bucureșți decât cu emitenții tranzacționati pe alte piețe externe. Din perspectiva intrumentelor pe care le selectezi în portofoliul investițional, s-ar putea ca nu toate acțiunile și obligațiunile să ti se potrivească, din simplul motiv că nu cunoști suficient de bine legislația din alte țări în privința drepturilor și obligațiilor pe care le ai in calitatea de proprietar al acestor instrumente (dreptul de a participa la Adunările Generale ale Acționarilor, dreptul cu privire la termenul de plată a dividendelor, drepturile în caz de neplată a unui cupon de obligațiuni etc).
Un contraexemplu este acela al celor care doresc să cumpere acțiuni ale unor giganți binecunoscuți în toată lumea – Facebook, Apple, Amazon, Tesla etc – care spun că știu foarte multe despre aceste companii; nu îi contrazic. Răspunsul meu este acela că nu toată lumea trebuie să meargă în concediu în același loc.
Să ne aplecăm și asupra bugetului, unde trebuie luate în calcul câteva elemente. Mă refer la faptul că trebuie să ne gândim la moneda în care realizăm investițiile și la ce costuri avem pentru schimburile valutare, respectiv pentru realizarea acestor investiții.
În opinia mea, scopul în privința investițiilor este acela al realizării profitului pe anumite intervale de timp, care depind de opțiunea fiecăruia. Prin urmare, căutați valoarea adăugată pe care un consultant de investiții, broker sau administrator de investiții poate să o aducă în comparație cu cele mai mici taxe (comisioane) aplicate pe foarte multe platforme de tranzacționare. După ce v-ați familiarizat cu adevărat, puteți să mergeți la drum și singuri, dar până atunci apelați la un specialist.
Un alt aspect foarte important se referă la titularul investițiilor. Precum în situația concediilor, unde plecați personal, și cu investițiile trebuie să faceți același lucru: să fiți titularul actiunilor sau obligatiunilor în mod direct. Verificați cu mare atenție dacă investițiile pe care le realizați prin orice mijloc se materializează pe numele dumneavoastră. Nu uitați să luați în calcul că în România există un fond de compensare a investitorilor care acoperă frauda în limita a 20.000 euro.
Înainte de a termina cu bugetul, fiți atenți și la impozitare. Luați în considerare cât este impozitul în fiecare piață bursieră, cum se calculează, dacă se reține la sursă, unde se declară și când etc. Cu siguranță o să conteze la un moment dat. În România impozitul este de 10%, o cifră cam rară în alte piețe.
S-ar putea ca la final să apreciati foarte mult opinia unui specialist ca să înțelegeți foarte bine instrumentele pe care le dețineți și toate celelalte aspecte pe care le-am precizat anterior.
Trebuie reținut că piața de capital românească este aliniată la toate reglementările europene. Emitenții acordă dividende destul de mari, iar situațiile financiare ale societăților listate sunt solide. Luând în considerare toate aceste aspecte, există un potential foarte mare să avem o piață care să aibă volume de tranzacționare din ce în ce mai mari și emitenți din ce in ce mai mulți. Pentru un număr crescut de emitenți, toti actorii pieței de capital sunt responsabili în fața investitorilor.
Depinde doar de noi să ne alegem bursele pe care le înțelegem și care ni se potrivesc.
Horia Gustă, Director General
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.