Pe plan intern, indicele BET-TR s-a apreciat cu mai mult de 1% în luna ianuarie, continuând performanța pozitivă de la finalul anului anterior. Indicii externi au înregistrat noi maxime istorice, atât în Europa cât și în SUA. Principala tendință din punct de vedere macroeconomic este îmbunătățirea indicatorilor atât la nivel local cât și la nivel global.
Clasa de active | Rentabilitatea totala in ultima luna (31.12.2023-31.01.2024) | Rentabilitatea totala in ultimul an (31.01.2023-31.01.2024) | Rentabilitatea totala in ultimii 5 ani (31.01.2019-31.01.2024) |
Actiunile din SUA (S&P 500) | 3,73% | 22,37% | 116,01% |
Actiunile europene (EURO Stoxx 50) | 3,01% | 16,76% | 80,49% |
Actiunile din China (Hang Seng) | -7,42% | -25,18% | -27,28% |
Actiunile din Japonia (Nikkei 225) | 6,45% | 22,16% | 59,02% |
Actiunile din Romania (BET-TR) | 1,36% | 36,28% | 213,97% |
*Rentabilitatea totală include și dividendele distribuite de companii
Romania
Indicele BET-TR a avut o evoluție pozitivă în prima lună a anului (BET-TR +1,36% lună/ lună), pe fondul contribuției din partea acțiunilor Aquila (+12,50% lună/ lună), TeraPlast( +12,04% lună/ lună) sau Transport Trade Services (+8,15% lună/ lună).
Evoluția indicelui bursier din România BET-TR incluzând și dividendele
Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
Prima lună a anului nu a adus schimbări semnificative comparativ cu ultimele luni din 2023 în ceea ce privește evoluția dobânzilor sau a indicatorilor macroeconomici. Astfel, principala tendință pentru ratele dobânzilor rămâne scăderea, într-un context macroeconomic favorabil, în care rata de creștere a inflației încetinește, iar creșterea anuală a veniturilor medii din salarii de peste 15% se reflectă într-o o rată anuală de creștere în accelerare pentru vânzările cu amănuntul. În acest context, piața obligațiunilor de stat din România a avut o performanță pozitivă în luna ianuarie (+0,49% lună/ lună)
Pe plan intern, încrederea în economie a continuat să-și revină în lunile decembrie-ianuarie. Indicatorul de încredere în economie al Comisiei Europene (ESI) a depășit în ianuarie cel mai înalt nivel din martie, evoluție care exprimă perspective de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie în trimestrele următoare.
Evolutia Indicelui ESI
Sursa: Eurostat la data de 31.01.2024
Economia Europeana
Acțiunile din Europa au înregistrat o evoluție pozitivă în luna ianuarie, influențate de datele macroeconomice peste așteptări și de raportările financiare aferente ultimului trimestru din 2023.
Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.
Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
Banca Centrala Europeana mentine dobanda de referinta la acelasi nivel
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină neschimbată dobânda de referinţă și a reiterat angajamentul său de a menține dobânzile ridicate pentru o „perioadă suficient de lungă” pentru a aduce inflația la nivelul țintă.
Încrederea companiilor din Zona Euro a suferit o scădere semnificativă
Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de producție și servicii, a crescut la 47.9 în octombrie, cel mai ridicat nivel din iulie 2023. Această evoluţie reflectă o îmbunătățire a perspectivei pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul diminuării presiunilor inflaționiste și costurilor de finanțare. Indicatorul se situează tot sub nivelul de 50, sugerând că economia stagnează (50 este punctul care separă expansiunea de contracție în sondajele PMI).
Produsul Intern Brut (PIB) a stagnat în zona Euro
În zona euro, Produsul Intern Brut (PIB) a stagnat în ultimul trimestru din 2023, după ce a scăzut cu 0,1% în perioada iulie-septembrie, astfel economia a scăpat la limită de recesiune. Evoluția a fost mixtă. Spania, susținută de turism, a înregistrat o creștere de 2,5% anul trecut, iar Franța a înregistrat o creștere de +0,9%. În schimb, economia Germaniei a înregistrat o contracție de 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut, după două trimestre consecutive de evoluție laterală. Această scădere a adus Germania în apropierea unei recesiuni economice.
Global
După un start mai dificil în 2024, piața de acțiuni din SUA a înregistrat în cele din urmă o performanță pozitivă, cu indicele S&P 500 (considerat un barometru al economiei americane) atingând un nou maxim istoric. Evoluția a fost susținută de rezultate puternice ale companiilor tehnologice care au depășit așteptările și datele economice publicate în SUA care continuă să indice că cel mai probabil vom asista la o “aterizare lină” (soft landing) a economiei.
Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index), HSI Index (Hang Seng Index), NKY Index (Nikkei Index)
Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
Jerome Powell a declarat că este putin probabil ca FED să reducă ratele de dobândă în martie
Rezerva Federală nu a modificat ratele dobânzilor (5,25-5,5%) la prima ședință din 2024 și a indicat ca e foarte puțin probabil ca scăderea de dobândă să se materializeze în următoarea ședință. Jerome Powell a declarat că va aștepta inflația să se apropie de obiectivul de 2% înainte de a lua alte măsuri.
Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
Datele economice publicate în SUA arata că cel mai probabil vom asista la o “aterizare lină” (soft landing) a economiei.
Economia Statelor Unite a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele trei luni ale anului 2023, depășind așteptările analiștilor și reușind să evite o recesiune pe care mulți o considerau inevitabilă. Produsul Intern Brut a crescut cu o rată anualizată de 3.3% în al patrulea trimestru, dupa ce, în trimestrul anterior, creșterea a fost de 4.9%. Între timp, inflația anuală (măsurată prin indicele prețurilor de consum) a urcat la 3,4% de la 3,1%. Datele pieței forței de muncă au rămas solide, cu 216k de locuri de muncă adăugate în decembrie și rata șomajului stabilă la 3,7%. ISM manufacturier (PMI) a rămas sub 50 (o citire peste 50 pentru PMI-uri – indicii managerilor de achiziții – indică expansiunea, în timp ce sub 50 implică contracția), dar a urcat la 49,1 de la 47,1 în decembrie.
Prețurile acțiunilor din Hong Kong au continuat sa scadă in luna decembrie
Acţiunile chineze au înregistrat scăderi in 2024 pe fondul preocupărilor legate de încetinirea economiei și îngrijorărilor privind tensiunile continue dintre SUA și China.
Sezonul raportărilor în SUA
Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
La finalul lunii ianuarie, peste 40% din cele mai mari companii americane au raportat rezultatele pentru trimestrul IV 2023. Dacă la început procentul companiilor cu câștiguri pe acțiune (EPS) peste estimări era sub media istorică, în ultimele două săptămâni din ianuarie, trendul s-a îmbunătățit semnificativ, cu 72% dintre companii raportând EPS peste estimări. Această tendință de îmbunătățire a cifrelor privind câștigurile și veniturile indică o revenire a optimismului în rândul investitorilor, ajutând indicele să atingă noi maxime istorice.
În linii mari, 65% din aceste companii au raportat venituri în creștere, subliniind astfel faptul că majoritatea businessurilor au reușit să se adapteze la condițiile economice. Sectoarele care au contribuit cel mai mult la această creștere includ: Comunicații, Consumul Discreționar, și Tehnologia Informației.
Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
Adriana Sarbu – Senior Investment Analyst
Articol publicat pe 12 februarie 2024
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.