Skip to main content

Pe plan extern, clasele de active mai riscante au inregistrat o scadere puternica. Actiunile, in special cele din sectorul tehnologic, au fost afectate de preocuparile privind inflatia si de scenariul ca ratele dobanzilor raman ridicate mai mult decat se anticipa. Pe plan local, a fost una dintre cele mai bune perioade din istorie, datorita impactului semnificativ al ofertei publice Hidroelectrica si dividendului special platit de catre Fondul Proprietatea.

Clasa de active

Rentabilitatea totala in ultima luna (31.08.2023-30.09.2023)Rentabilitatea totala in ultimul an (30.09.2022-30.09.2023)Rentabilitatea totala in ultimii 5 ani     (01.10.2018-30.09.2023)
Actiunile din SUA

(S&P500)

-4,77%21,58%60,31%
Actiunile europene

(EURO Stoxx50)

-2,77%30,31%43,74%
Actiunile din China

(Hang Seng)

-2,58%7,17%%-24,47%
Actiunile din Japonia

(Nikkei 225)

-1,74%25,30%45,88%
Actiunile din Romania

(BET-TR )

9,75%41,78%139,34%

*Rentabilitatea totala include si dividendele distribuite de companii

Romania

Indicele BET-TR  a incheiat luna septembrie cu o crestere semnificativa, de 9,75%, pe fondul aprecierii preturilor pentru companiile din sectorul energetic, cum ar fi Petrom si Hidroelectrica, dar si pentru actiunile din sectorul bancar.

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR incluzand si dividendele

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR  incluzand si dividendele

Sursa: Bloomberg la data de 30.09.2023

Piata obligatiunilor de stat din Romania a fost influentata de climatul din pietele financiare  internationale si de factorii interni in cursul lunii septembrie. Curba randamentelor s-a deplasat in sus pe scadentele la 10 ani, ajungand la 7,04%, cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii mai.

In ceea ce priveste indicatorii macroeconomici, cresterea vanzarilor cu amanuntul pentru Romania sugereaza in continuare ca economia locala se afla in incetinire, insa rata anuala medie de crestere a salariilor in economie se afla inca la nivelul de 15%, semnificativ peste rata inflatiei. Acest fapt conduce la rezilienta economiei in ciuda dobanzilor ridicate, dar si la adancirea dezechilibrelor macroeconomice, dupa cum s-a observat din raportul asupra deficitului de cont curent din luna septembrie. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a pastrat neschimbata rata de referinta pentru politica monetara.

Economia Europeana

Pietele europene de actiuni au urmat un trend descendent  deoarece  Banca Centrala Europeana (BCE) a indicat ca ratele de dobanda vor ramane ridicate pentru o perioada mai lunga de timp.

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.
Sursa: Bloomberg la data de 30.09.2023

BCE continua lupta impotriva inflatiei

La a sasea sedinta de politica monetara din luna septembrie, Banca Centrala Europeana (BCE) a revizuit scenariul macroeconomic central (a redus  prognozele pentru dinamica PIB si a majorat previziunile pentru ritmul anual al preturilor de consum) si a decis „cresterea dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la nivelul de 4,5% pentru contracararea presiunilor inflationiste. Conform evaluarilor, Consiliul Guvernatorilor considera ca ratele dobanzilor cheie au atins un nivel suficient de mare pentru a fi mentinute pe termen lung, contribuind astfel la revenirea inflatiei spre tinta stabilita de 2%.

Increderea consumatorilor din Zona Euro a suferit o scadere semnificativa

Increderea consumatorilor din Zona Euro a suferit o scadere semnificativa in luna septembrie, conform indicatorului estimat de Comisia Europeana, care a atins cel mai scazut nivel din ultimele 6 luni, cu o valoare de doar 17,8 puncte. Aceasta evolutie reflecta perspective pesimiste pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul nivelurilor ridicate ale presiunilor inflationiste si costurilor de finantare.

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie negativa in luna septembrie influentata, in mare parte, de preocuparile cu privire la inflatie si ingrijorari legate de scenariul in care ratele dobanzilor ar putea ramane ridicate mai mult timp decat se anticipa.

Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index), HSI Index (Hang Seng Index), NKY Index (Nikkei Index).

Evolutia indicelui bursier SPX Index  (S&P 500 Index), HSI Index (Hang Seng Index), NKY Index (Nikkei Index).
Sursa: Bloomberg la data de 30.09.2023

Rezerva Federala a Statelor Unite (FED) semnaleaza pasi mai mici

Conform asteptarilor, Rezerva Federala a Statelor Unite (FED) a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor de dobanda, dar a continuat sa semnaleze inca o majorare a dobanzii in acest an si mai putine reduceri de dobanda anul viitor, in conditiile in care recenta perioada de crestere economica impune o politica monetara mai stricta. Proiectiile economice ale Rezervei Federale indica o rata de dobanda de 5.1%, la sfarsitul anului 2024, in crestere fata de proiectia de 4.6% comunicata in iunie (atasat grafic).

Fed-funds rate forecast for end of 2024

Sursa: The Wall Street Journal

Ratele de dobanda in SUA au atins cel mai mare nivel din ultimii 16 ani

Randamentele obligatiunilor americane au inregistrat in luna  septembrie cresteri succesive, atingand  cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani. Rata de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economia mondiala) a urcat la 4,494%. Evolutia recenta se datoreaza in principal ingrijorarilor legate de faptul ca Rezerva Federala (FED) va mentine dobanda de referinta la un nivel ridicat in continuare. Efectul cresterii randamentelor a fost negativ pentru majoritatea claselor de active, atat pentru cele din tarile dezvoltate cat si pentru cele din tarile emergente.

China adopta noi masuri pentru sustinerea pietei imobiliare

Actiunile chineze au inregistrat scaderi in septembrie in conditiile in care preocuparile legate de incetinirea economiei persista, iar situatia pietei imobiliare si a sistemului bancar continua sa limiteze apetitul pentru risc al investitorilor.

Noi masuri din partea OPEC pentru sustinerea preturilor la petrol

Cotatia petrolului a crescut considerabil in luna septembrie, atingand un maxim al ultimelor 10 luni, peste 94 de dolari pe baril. Aceasta crestere a fost posibila datorita reducerii productiei de catre membrii OPEC+ si asteptarilor privind cererea puternica de combustibil in China.

Adriana Sarbu – Senior Investment Analyst

Articol publicat pe 13 octombrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.