Ce înseamnă riscul pentru un investitor?
Posibilitatea de a pierde bani, adică investițiile efectuate să obțină randamente negative.
Ce înseamnă riscul pentru piețele financiare?
Din perspectiva teoriei economice, riscul este definit ca posibilitatea ca un activ financiar să obțină un randament fie mai mare, fie mai mic decât media randamentelor sale înregistrate pe termen lung.
Ca regulă generală, activele financiare tradiționale (acțiuni, obligațiuni) au proprietatea de a se întoarce la medie. În funcție de orizontul de timp pe care le analizăm, ele înregistrează un randament mediu anualizat direct proporțional cu riscurile presupuse. În fiecare an, randamentele efectiv realizate sunt fie mai mari, fie mai mici decât această medie. Dar perioadele de performanță inferioară sau superioară sunt limitate în timp; mai devreme sau mai târziu, acestea se vor ajusta astfel încât trendul cumulat în timp va converge către media respectivă.
Să luăm cu titlu de exemplu evoluția activelor financiare în ultima decadă din perspectiva celei mai mari piețe de capital din lume, cea americană, prezentată în tabelul de mai jos.
Sursa: https://awealthofcommonsense.com/2019/01/updating-my-favorite-performance-chart-for-2018/
Legenda: Small Cap – Actiuni companii mici USA; Mid Cap – Actiuni companii medii USA; Large Cap – Actiuni companii mari USA (indicele S&P500); REITs – Actiuni companii imobiliare USA; EM – Actiuni piete emergente (indicele MSCI Emerging Markets); Intl’ Stocks – Actiuni petele dezvoltate – ex USA (indicele MSCI EAFE); TIPS – Obligatiuni de stat USA protejate la inflatie; Bonds – Obligatiuni de stat si corporative USA; Cash – Obligatiuni de stat cu maturitate 6 luni USA; Comdty – Materii prime
Observăm că, în fiecare an au existat câștigători neți și pierzători neți. Dincolo de analiza randamentelor obținute cumulat pe intreaga perioada de timp, sunt doua aspecte semnificative statistic:
- alocarea strategică este factorul determinant în managementul portofoliului și înțelegerea performanțelor acestuia; mai specific, pe termen lung, cele mai bune randamente sunt obținute de acțiuni; daca vrei să obții randamente superioare pe termen lung, nu ai cum să o faci fără a deține acțiuni;
- este un exercițiu extrem de complicat să alegi în fiecare an activele financiare care vor obține cel mai bun randament în acea perioadă de timp.
Este foarte greu pentru investitori, mai ales din punct de vedere emoțional, să acționeze din perspectiva orizontului lung de timp. În funcție de momentul în care intră în piețele financiare, pot exprimenta volatilități ale activelor deținute, adică mișcări în sus sau în jos, care îi pot devia de la aceasta. Cum se pot proteja?
Prin diversificarea portofoliului, adică formarea unui portofoliu care deține mai multe active financiare diferite, în proporții ponderate, în funcție de cum crede investitorul că activele financiare deținute vor evolua pe orizontul de timp avut în vedere.
Cum funcționează diversificarea în practică?
Cu titlu de exemplu, putem observa în tabelul de mai jos cum ar fi evoluat, în aceeași perioadă de timp, un portofoliu sintetic format din toate activele financiare prezentate, alocat în părți egale, denumit “EW”.
Sursa: https://awealthofcommonsense.com/2019/01/updating-my-favorite-performance-chart-for-2018/
Concluzie
Diversificarea elimină cea mai mare parte a riscului presupus de fiecare dintre activele financiare componente, având o evoluție relativ constantă comparativ cu fiecare dintre componentele sale. Portofoliul diversificat nu este în niciun an cea mai bună sau cea mai slabă alegere. Nu va înregistra nici performanțe stelare, dar nici performante dezastroase, ci o evolutie poate lipsită de adrenalină.
Dar constanța randamentelor obținute este cel mai bun remediu pentru șocurile emoționale potențiale presupuse de evoluția portofoliului. Din perspectiva Certinvest, deși poate părea un concept nefolositor în fiecare an, diversificarea este cel mai bun instrument de management al riscului pentru portofoliile investitorilor, pe termen lung.
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.