Cu toții am concluzionat că traversăm o perioada în care planurile pe termen lung nu mai au valabilitate și așteptăm ca fiecare zi să ne aducă cu un pas mai aproape de ceea ce era viața noastră înainte de această pandemie.
Noi însă, nu mai suntem la fel. În paralel, am dezvoltat și o furie direcționată de neputința de a mai fi în control cu dinamica vieții noastre, simțindu-ne prinși ca într-o capcană, pentru că libertatea noastră decizională este limitată. Noi evidențe, de-a dreptul stridente, ne determină să ”schimbăm direcția”, să ne contabilizăm serios intențiile și proiectele, pentru că parte dintre obiceiurile noastre trebuie retușate.
Dacă până acum n-am luat în serios ideea economisirii și învestirii, planurile noastre financiare trebuie regândite, iar pentru cei aflați la început de drum, abordarea cu prudență, pe măsură acumulării cunoștințelor, este absolut necesară.
Experiența ne spune că sunt câteva erori pe care le fac cei aflați la început de drum în investiții, pentru că intervin o serie de temeri sau pentru că vor să urmeze exemplul altora.
1. Aștepti prea mult ca să începi să economisești și să investești.
Gândirea individuală poate fi uneori paralizată de cea colectivă; avem iluzia că ”grupul” are o privire de ansamblu mai corectă (pentru că implică supoziții de la mai multe persoane, chiar dacă acestea au poate un comportament depersonalizat). De asemenea, dinamică grupului poate fi nocivă sau eronată, pentru că se caută doar o formă de acord.
Că să obții altceva, trebuie să te îndepărtezi de gândirea clasică majoritară (efectul de turmă) și să ai curajul să începi să faci primul pas, să experimentezi pe cont propriu. Am fost luați prin surprindere de amploarea pandemiei, iar acum trebuie să fim activi și mult mai implicați în formularea unei strategii de eficientizare a economiilor, având în vedere perspectivele ce derivă din actuală situație.
2. În investiții nu trebuie să dai bine, trebuie să faci profit.
Nu faci investiții ca să ai ce le povesti altora, ci ca să îți pui economiile la muncă, să ai un colac de salvare pentru situațiile neprevăzute, pentru a finanța studiile copiilor sau pentru un venit suplimentar la vârsta retragerii din activitate. Totodată, formulă investițională pe care o aplici este posibil să nu fie valabilă, să nu i se potrivească unei alte persoane, de aceea fiecare trebuie să experimenteze pe cont propriu.
3. Încearcă să te focusezi pe mai puține opțiuni.
În general, omul preferă să aibă mai puține opțiuni, că să poată alege mai ușor. Dacă eșți un investitor aflat la primele investiții și începi să colectezi informații, este posibil să te afunzi într-o mulțime de tentații. Atunci când există mai multe opţiuni, capacitatea de luare a deciziilor este diminuată. Definește suma pe care o poți investi constant (de preferință lunar), creionează-ti profilul de risc, obiectivele pentru care investești și îți va fi mai ușor să decizi strategia investițională.
4. Ce rost are să sari de la trambulina de 7m dacă nu știi să înoți?
De multe ori investitorii se avântă în strategii investiționale complicate, greu de urmărit sau de înțeles, iar că urmare firească a acestui fapt, nu înțeleg evoluția instrumentelor și riscă să facă plasamente care nu sunt în concordanță cu profilul de risc sau cu obiectivele formulate. În investiții, se recomandă consumul moderat de adrenalină, deoarece aceasta poate dăuna sănătății financiare. Săritură poate fi spectaculoasă, dar odată intrat în apă, este posibil să nu te poți menține la suprafață.
5. Renunță să mai urmărești profețiile recurente.
În 2016, americanii erau convinși că dacă alegerile vor fi câștigate de Hillary Clinton, piața va avea o evoluție pozitivă și va marca o scădere în cazul numirii lui Trump la Casă Albă. Niciuna dintre aceste două profeții nu s-a adeverit. Sunt glasuri pe piață de capital – mai mult sau mai puțin autorizate – care aduc în atenția publicului afirmații menite să stârnească interesul și să îi legitimizeze pe susținătorii acestora ca experți. Subiecte precum ”Vine criza”, ”Trebuie să vină criza”, ”Acum vine criza”, ”Ți-am spus că vine criza”, mențin atenția pe perioade scurte de timp, creând emoții negative nejustificate. La un moment dat, statistic vorbind, o criză tot va apărea, dar până acum nimeni nu a reușit să o prezică sau să o determine printr-o formulă economică.
6. Ignori noi oportunități doar pentru că ele nu au fost experimentate și de alții.
Se întâmplă să nu ne focalizăm asupra unor oportunități de investiții pentru că avem nevoie să facem apel la alte experiențe relevante, să ne raportăm la rezultatele și opțiunile altora, ca ancore pentru deciziile noastre. În investiții, fiecare își personalizează strategia luând în considerare faptul că rezultatele anterioare nu reprezintă garanții ale evoluțiilor viitoare. Investitor de succes nu devii cumpărând neapărat o multitudine de instrumente diversificate, ci în funcție de prețul pe care îl plătești pentru acestea. Și să nu uităm că impredictibilitatea firii umane poate bate orice formulă investițională.
7. Nu economisești și investești mai mult atunci când ai posibilitatea.
Dobândirea unei educații financiare și a unui comportament investițional care să îndrume către investiții recurente constante nu se dobândește ușor. Este nevoie de o gândire diferită și de o detașare emoțională care să îți permită să analizezi și să urmărești strategia investițională.
Suntem tentați ca atunci când dispunem de venituri mai mari să le direcționăm către consum și nu către economisire. Trebuie să existe o balanță între investițiile făcute în ”vremuri bune” și cele făcute în vremuri mai tulburi.
De asemenea, este important să renunțăm la autocompătimire și să ne debarasăm de frica de a pierde, conștienți fiind că putem trece prin cel puțin una dintre greșelile enumerate mai sus.
Dar avem la îndemână mijloacele să reparăm nereușitele la timp.
La un moment dat, probabil că fiecare investitor a luat o decizie pe care ulterior a regretat-o, dar esențial este să nu te abați de la drum, să nu renunți și să valorifici aceste experiențe.
Specialiștii în neuroștiințe susțin că în fiecare zi suntem ”tranzitați” de peste 50 000 de gânduri, iar acum, mai mult că oricând, trebuie să avem grijă de ”igiena rațională”, să eliminăm furiile, frustrările, fricile și să permitem noului să intre in viață noastră, descătușând inteligența, creativitatea și gândirea pozitivă.
Monica Eftimiu – Manager Marketing si Comunicare SAI Certinvest
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.