De cele mai multe ori, primele întrebări ale potențialilor investitori migrează între zonele: risc – accesibilitate – costuri. Fireșți aceste întrebări care decurg din faptul că mecanismul fondurilor de investiții uneori nu este pe deplin înțeles, fapt ce este subliniat și de participarea timidă în industria fondurilor deschise de investiții, pe zona de retail.
Cum functioneaza fondurile de investitii
Vom explica arhitectura fondurilor, a costurilor adiacente acestora și a mediului în care funcționează. Cadrul este creat de legislația europeană și de cea românească și implică un mecanism complex aplicat prin câteva instituții.
O să încep prin a spune că fondurile de investiții nu au nevoie de un fond de compensare a investitorilor. Legislația spune foarte clar că investițiile în fonduri nu sunt compensate de Fondul de Compensare a Investitorilor, iar motivația include multe reglementări care stabilesc printre altele și o foarte mare transparență a fondurilor de investiții. De ce nu este nevoie de un astfel de Fond veți înțelege parcurgând următoarele rânduri, unde veți regăsi explicațiile, care sper să vi se pară suficiente.
– În primul rând, un fond de investiții are nevoie de o autorizare din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Această autorizare implică anumite reguli pe care fondul trebuie să și le asume și respecte prin documentele constitutive, reguli care sunt stabilite de legislația în vigoare. Unele din cele mai importante reguli se referă la diversificarea investițiilor și măsurarea riscurilor asociate acestora. Să nu uităm că ASF supraveghează și monitorizează întreagă evoluție a acestor fonduri în mod constant.
Administratorul fondului
– Un fond de investiții nu poate există de sine stătător, el este administrat de o societate de administrare a investițiilor (SAI) sau de un administrator de fonduri de investiții alternative (AFIA). Această societate are nevoie de o licență din partea ASF, fapt ce implică respectarea regulilor referitoare la necesitatea autorizării structurii de acționariat mai mare de 10%, a Consiliului de Administrație/ Consiliului de Supraveghere, a conducerii executive, a ofițerului de conformitate, a auditorilor interni și financiari precum și a administratorilor de risc. Practic, toate pozițiile cheie dintr-o asemenea societate trebuie autorizate de ASF. Această autorizare implică pe lângă cunoștințe temeinice și studii superioare, o experiență importantă pe piață de capital, aspecte care trebuie validate printr-un interviu susținut în față reprezentaților ASF.
Partenerii fondului
– Orice fond de investiții are și o bancă depozitară. Rolul acesteia este acela de a certifica faptul că investițiile fondului sunt realizate conform legislației în vigoare, iar valoarea acestora este corectă. În România, băncile depozitare îndeplinesc și rolul de bancă custode, chiar dacă nu este obligatorie această similitudine.
– să mai amintim societățile de servicii de investiții financiare (SSIF) prin care fondul își realizează tranzacțiile de vânzare cumpărare de instrumente financiare . Aceste societăți la rândul lor suportă de asemenea multe reguli europene și româneșți.
– și să nu uităm de Bursa de Valori Bucureșți, Depozitarul Central, în curând Contrapartea Centrală și băncile care distribuie fondurile de investiții. Precizăm că SAI-urile sunt obligate să facă publice informațiile legate de documentele fondurilor pe care le administează, despre datele de contact ale societății de administrare, ale băncii depozitare, ale conducerii etc.
Tot contextul prezentat mai sus creează o arhitectură complexă în care își desfășoară activitatea fondurile de investiții. Această arhitectură este publică și transpartentă, dar cel mai importat este faptul că este extrem de sigură pentru evoluția fondurilor de investiții și pentru investitorii din aceste fonduri.
Acum – vine întrebarea firească – oare nu cumva fondurile de investiții sunt scumpe ?
Răspunsul concret în cifre se găsește în documentele de constituire ale fondurilor: prospectul de emisiune și DICI (Informații cheie destinate investitorilor). Înainte de a investi trebuie să vă informați temeinic, pentru a înțelege și asimila toate informațiile referitoare la structura și funcționarea fondului ales, iar cele două documente aminitite mai sus vă pun la dispoziție toate detaliile necesare. Aici veți găși și informații despre performanțele anualizate ale fondurilor în ultimilor zece ani (sau de la înființare, în cazul în care fondul are o istorie mai mică), gradul de risc, dar și despre comisioanele pe care fondul le suportă.
Să revenim la întrebarea dacă fondurile sunt scumpe, prin prisma comisioanelor percepute. Dacă ați ajuns până în acest punct veți înțelege că întreg mediul necesar funcționării unui fond generează și costuri. De ce? Pentru că aceste costuri acoperă sistemul de pârghii oferit de toate entitățile din jurul fondurilor, care veghează la bună funcționare a acestora. Unii vor spune că aceste comisioane îți diminuează din profiturile pe care le-ai putea face, însă profiturile obținute în mod individual sunt de cele mai multe ori mai mici decât cele oferite de fondurile de investiții. Această arhitectură creată pentru funcționarea fondurilor de investiții oferă, printre altele, și expertiza unor specialișți al căror scop este să adauge valoarea fondurilor pe care le administrează și, implicit, economiilor investitorilor. Valoarea se traduce de multe ori în performanțe, în consultanță oferită investitorilor, în explicarea și implementarea politicilor fondurilor.
Concluzie
Orice calcul realizat acum al ultimilor 10, 20 de ani pentru anumite acțiuni invididuale în detrimentul unor fonduri de investiți – nu face decât să scoată în evidență o comparație a trecutului (ceea ce este la îndemână oricui) și niciodată a viitorului, în condițiile în care fondurile îți pot oferi diversificare, acces la bani în orice moment dar și riscurile pe care doreșți să ti le asumi și pe care le cunoști înainte de a efectua orice investiție. E bine să luăm în calcul trecutul fondurilor dar – probabil deja știți – performanțele anterioare ale fondurilor nu garantează evoluțiile viitoare.
Încercați fondurile de investiții și veți descoperi cu siguranță ceea ce vi se potrivește.
Horia Gustă, Director General
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.