Urmarirea trendului (eng. trend following) este o strategie de tranzactionare conform careia ar trebui sa cumperi o actiune atunci cand trendul pretului creste si sa vinzi cand trendul scade, asteptand ca miscarile sa continue in aceiasi directie. Urmarirea trendului este o forma de analiza tehnica reactiva, adeptii acestei stretegii nu incearca sa prezica piata, ci doar sa reactioneze la miscarile ei.
Analiza tehnica: stiinta si arta
Analiza tehnica este o unealta, folosita de analistii care incearca sa inteleaga sentimentul pietei cautand modele si trenduri, pentru a identifica oportunitati de tranzactionare a actiunilor.
Abordarea jurnalistul Charles H. Dow (1851-1902), Dow Theory, formeaza miezul analizei tehnice moderne. Desi Dow insusi nu si-a exprimat niciodata in mod oficial teoriile, acestea au fost derivate din editorialele sale din The Wall Street Journal si au fost ulterior rafinate de S.A. Nelson, William Peter Hamilton si Robert Rhea.
Dow credea ca piata de actiuni este o masura fiabila a conditiilor generale de afaceri din economie si ca analizand piata in ansamblu se poate identifica directia probabila pe care ar urma-o actiunile individuale.
Principii despre trend, pe intelesul tuturor
- Piata este eficienta: Analiza tehnica functioneaza pe convingerea ca preturile actiunilor reflecta toate informatiile si asteptarile disponibile. Prin urmare, analiza miscarilor preturilor este o modalitate directa de a intelege sentimentul pietei si tendintele viitoare.
→ Imaginati-va ca piata de actiuni este un tren. Acum, ganditi-va la toate lucrurile care pot afecta calatoria trenului: vremea (economia), indicatoarele de-a lungul drumului (stirile si evenimentele) si starea infrastructurii (rapoartele companiilor si datele financiare). Toate aceste lucruri influenteaza viteza si directia trenului.
- Piata are 3 tipuri de miscari:
- Trendul primar – reprezinta miscarea principala a pietei si poate dura de la mai putin de un an pana la cativa ani;
- Trendul secundar – este o miscare corectiva in cadrul trendului primar, care dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni;
- Trendul minor – este trendul pe termen scurt, care dureaza de la cateva ore pana la o luna, adesea considerat zgomot ( market noise);
→ Acest tren merge la drum lung spre o destinatie indepartata, face opriri scurte intre statii si uneori se misca doar pentru a se alinia la urmatoarea plecare.
- Trendul principal are 3 faze:
- Faza de acumulare: Investitorii profesionisti incep sa cumpere, mergand impotriva sentimentului general al pietei;
- Faza de participare publica: Tendinta devine mai evidenta, iar publicul larg incepe sa participe;
- Faza de distributie: Investitorii profesionisti incep sa-si vanda participatiile pe piata.
→ Cand trenul incepe calatoria, doar cativa oameni stiu ca este timpul sa urce. Apoi, mai multi oameni afla si incearca sa urce in tren. La final, cand trenul este aproape de destinatie, cei care stiau primii despre calatorie incep sa coboare.
- Indicii trebuie sa se confirme reciproc: Pentru ca o tendinta de piata sa aiba un semnal puternic, aceasta trebuie confirmata de mai multi indici. Daca indicii se misca in directii opuse, aceasta indica o potentiala inversare a tendintei.
→ Doua trenuri pot merge pe aceiasi linie, atat timp cat au aceiasi directie. Daca un tren merge intr-un fel si celalalt in directia opusa, in cel mai rau caz se vor ciocni (semnale mixte).
- Volum trebuie sa sustina trendul: Volumul ar trebui sa creasca in directia trendului primar. De exemplu, intr-o tendinta ascendenta, volumul ar trebui sa creasca atunci cand preturile cresc si sa scada in timpul retragerilor secundare.
→ Numarul de pasageri dintr-un tren poate arata cat de atractiva este o anumita destinatie.
Avantaje si limitari in urmarirea trendului
PRO | CONTRA |
Simplitate: Aplicarea premisei ca valorile mobiliare vor continua sa se miste in aceeasi directie pentru o perioada de timp. | Natura intarziata: Se bazeaza pe confirmarea tendintelor dupa ce acestea au aparut. |
Psihologia pietei: Ofera perspective asupra psihologiei pietei si a sentimentului prin analizarea miscarilor preturilor. | Subiectivitate: Identificarea trendurilor poate varia de la un analist la altul, ducand la concluzii diferite bazate pe aceleasi date. |
Managementul riscului: Minimizarea pierderilor in conditii nefavorabile si maximizarea castigurilor in timpul tendintelor favorabile. | Aplicare limitata: Nu tine cont de toate aspectele analizei pietei. |
Exista o serie de tehnici, calcule si intervale de timp diferite care pot fi utilizate pentru a determina directia generala a pietei pentru a genera un semnal, inclusiv medii mobile (eng. moving averages) sau spargeri de patern (eng. breakout). Analistii care folosesc aceasta strategie nu tintesc sa prognozeze niveluri specifice ale preturilor; pur si simplu „sar” pe trend si il urmeaza.
Valentin Stanciu – Risk Administrator
Articol publicat pe 30 ianuarie 2024
Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.